Elszámították magukat a horvát szállásadók - áresés Dalmáciában

A vártnál kevesebben vesznek ki szállodai szobákat és szállnak meg családi panziókban Horvátországban. Egyes hírek szerint augusztusban 200 ezer ágy állt üresen az Adria-parton, emiatt esnek az árak Dalmáciában, pedig a látogatók száma nem csökkent - írta a 24.hu.
Domokos Erika, 2018. augusztus 26. vasárnap, 19:15
Fotó: Pixabay

A statisztikák szerint idén, a szezon eddig eltelt nagy részében a látogatók száma ugyan nem esett vissza Horvátországban, de a szállodákban, panziókban lefoglalt szobák száma jelentősen csökkent. Vagyis elszámították magukat a horvát vendéglátók a tavalyi sikererek után: nem kötöttek szerződéseket az utazási irodákkal, abban bíztak, hogy a turisták maguktól is jönni fognak - olvasható a 24.hu cikkében.

Tavaly 18,5 millió turista érkezett délnyugati szomszédunkhoz, 102 millió vendégéjszakát töltve az országban. Ez 2017-ben 13, illetve 12 százalékos emelkedést jelentett a vonatkozó 2016-os adatokhoz képest a Hina horvát hírügynökség szerint. (Rekordot dönthetnek a magyar turisták Horvátországban.)

Még egy hibát elkövettek az Adria-partján működő szállásadók: jelentősen megemelték az árakat, így akik beléptek az országba és nem foglaltak előre szállást, azok meglepődve szembesültek a drágulással. Majd feltehetően tovább is álltak. (Az Express.hr szerint a turisták 85 százaléka közúton érkezik Horvátországba, így nyilván sokan a helyszínen döntenek a szállásról.)

A Jutarnji.com híre szerint akár több tízezer ágy is kiadatlanul állhat az Adria-parton, leginkább a háromcsillagos szállodákban, pedig a látogatók abszolút száma nem csökkent. A családoknál pedig akár 190 ezer ágy is várhat üresen a látogatókra - bizonyos becslések szerint.

Mindez viszont a ló túlsó oldalára vetette át a szállásadókat. Most éppen - a helyi viszonyokhoz képest - olcsón adják a szállásokat. Van, ahol 10-15 százalékos az áresés a Jutranji List internetes kiadása szerint. Más információk arról szólnak, hogy az apartmanok bérleti díja Sibenik, Zadar, Split és Makarska térségében 30 euróra csökkent helyenként, ami korábban elképzelhetetlen lett volna - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2018.08.27 10:43

Horvátország, annak idején ügyesen ült rá az "arab tavasz" keltette hullámokra. A hullámok elcsitulni látszanak, egyre többen "merészkednek" vissza Észak-Afikába, meg persze a "migránsoktól fenyegetett" Törökországba, nyaralni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.08.26 22:34

Ez azért nem kerek történet!
Az elmúlt pár évben rengeteg szálláshely létesült. Tehát ha a szálláshelyek 10-15%-a kiadatlan főidényben egy adott időpontban, az miért probléma? Ez természetes dolog. Bármelyik szállodában örülnének ha főidényben 80%, vagy afeletti kihasználtságot érnének el.
Nem a szálláshelyek ára magasak, hanem az egyéb költségek magasak. A szálláshelyek árát befolyásolja az ingatlanár is, ami ott is elszállt, ahogy nálunk is.
A hosszú hétvégén voltam éppen Trogir-ban (Split környéke, Dalmácia). Éttermekben a legolcsóbb tészta egytálétel 70-80 kuna volt, egy pljeskavica 100-120-ért (5.400,- Ft) , jól sem laktam vele. Egy korsó sör 30 kuna (1.350,- Ft) és ez egy teljesen átlagos étterem, semmi extra!
Négy főre borravalóval együtt otthagytam 680 kuna (30.600,- Ft-ot) egy nem túl kiadós vacsorára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.26 21:03

Lehet az Orbánék miatt mennek oda kevesebben?
.
Közben itthon, Budapesten:
Leszerelték Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb, ikonikus neonfeliratát
NE SZEMETELJEN!
SEGÍTSE MUNKÁNKAT
FŐVÁROSI KÖZTERÜLET-FENNTARTÓ ZRT
neonfeliratot.
cikk: https://444.hu/2018/08/26/leszereltek-budapest-egyik-legnagyobb-es-leghiresebb-ikonikus-neonfeliratat
Érdekes, hogy pont azon a héten szedik le, amikor 2 ország attól hangos, hogy Orbán lánya Horvátországban szemetelt közterületen.
A felirat szúrta a család szemét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html