Horvátországban kell vállalkozni - Magyarország fejlődött a legtöbbet az EU-ban

Jövőre Kelet-Európa lesz a világ üzleti paradicsoma. A poszt-szovjet blokk országai nem csak a szabályozás tekintetében váltak felkészültté a vállalkozó kedvűeket fogadására, de számos kedvezménnyel is kecsegtetnek - derült ki a Doing Business 2008 felmérésből.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 15:10

A KGST országai Kelet-Ázsiánál - sok esetben még a nyugat-európai országoknál is - nagyobb szabadságot biztosítanak a vállalkozásoknak - tudtuk meg a Doing Business 2008 kimutatásából, amit a Világbank és az International Finance Corporation (IFC) immár ötödik alkalommal közösen készített el. A kelet-európai vállalati szabályozások fellazulása soha nem látott méretű szaporulatát hozhatja a cégeknek.

A régió országai közül Horvátország messze kimagaslik, sőt a világranglistán is megtalálható az első tízben azt követően, hogy könnyebbé vált a vállalatok bejegyzése, és az adminisztratív folyamatok is nagyrészt intézhetők a világhálón keresztül. A poszt-szovjet blokkból Macedónia, Grúzia és - Kínától épp lemaradva - Bulgária nevei bukkannak fel még a legjobbak között. A fenti országok az elmúlt időszak során egyszerűsítették az adminisztrációt, megtámogatták a tulajdonjogokat, növelték a befektetők védelmét és a hitelhozzáférés lehetőségét, valamint csökkentették a cégek adóterheit - így valóságos paradicsomává váltak a befektetőknek.

Kelet-Európa példája jól mutatja, hogy a törvényi szabályozások kedvezőbbé tétele nemcsak a hazai vállalkozói kedvet növeli, hanem a külföldi befektetőket is nagy arányban vonzza - nyilatkozta Simeon Djankov, a felmérés vezetője, majd hozzátette: a kelet-európai vállalkozási kedv növekedése versenyre kel a közlemúltban tapasztalt kelet-ázsiai virágzással is. Érdekes módon annál jobb dolga van a vállalkozásoknak egy adott országban, minél több nő dolgozik a vállalkozói szférában mind a vezetők mind az alkalmazottak között.

A 100 főre jutó bejegyzett cégek száma az EU tizek közül Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb, itt minden 100 emberre 13 cég jut (ugyanannyi mint Szingapúrban). Ez a szám Észtországban és Lengyelországban 12 (csakúgy mint Hong Kongban és Kínában). Magyarország mutatta idén a legnagyobb fejlődést az EU országai közül.

Magyarország a vezető reformer az Európai Unióban, az elmúlt év teljesítménye alapján - jelentette ki Pradeep Mitra, a Világbank európai és közép-ázsiai régióiért felelő vezető közgazdásza. A nemzetközi intézmény 2008-as Doing Business rangsora alapján Magyarország 1 év alatt a 66-ikról a 45 helyre jött fel az országok rangsorában, ami a legnagyobb ugrás az EU tagországok között - tette hozzá Mitra.

Magyarországról szólva a felmérés kiemeli az új vállalati törvényt, amely egységesítette a cégbejegyzési rendszert, valamint a változásokból eredő gyorsabb eljárási rendet. A csődtörvény módosítása is növelheti a befektetői bizalmat, hiszen nagyobb biztonságot ad a hitelezőknek. Magyarország a második éve Szingapúr által vezetett az összesített lista 45-ik helyén foglal helyet, Bulgária (46) és Románia (48) előtt, de Észtország (17), Lettország (22), Litvánia (26) és Szlovákia (32) mögött.

Magyarországon a vállalkozások adminisztrációs terhe a becslések szerint mintegy 1000 milliárd forint lehet évente - mondta Kóka János gazdasági miniszter. A kormány célja az, hogy ezt évi 100 milliárd forinttal csökkentsék; ennek érdekében a közeljövőben többek között bevezetik a az egyablakos vámigazgatást - tette hozzá a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK