Hőség: így védekeznek a szomszédban

Egy teljes utcát klimatizálnak Bécsben a hőség miatt.
Szepesi Anita, 2019. június 12. szerda, 13:24
Fotó: Napi.hu - zoomvp-at

A tudósok az évszázad végéig 50-55 extrém meleg nappal számolnak, ami nem túl jó hír Bécs 7. kerületének, ahol szinte alig lehet zöld területtel találkozni. A Zieglergasse az osztrák fővárosban éppen ezért egy új projektbe kezdett. A Neubau nevű városrészt nemcsak sűrű lombkoronával rendelkező fákkal fogják beültetni, de permetkapukkal és több utcai vízvételi lehetőséggel is ellátják majd - adta hírül a város kereskedelmi irodája.

Összesen 5 permetkapu, 5 pergola védett ülőhelyekkel felszerelve, 32 karosszék, 5 nagyobb vízvételi lehetőség és 24 fa fogja a járókelőket a meleg nyári napoktól megóvni és felfrissíteni. Az klimatizált utca kialakítása 2,4 millió euróba, azaz 768 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd, melynek 70 százalékát Bécs a központi költségvetéséből finanszírozza. Az építési munkálatokat év végére fejezik be.

A kutyákra is gontoltak

 


TOW_Christian Houdek

Kedvenc háziállatainkat is megviseli a forróság, ezért számukra is készültek ivókutak. Eva Persy, Bécs állatvédelemért felelős ombudsmanja különböző tippekkel látja el a bécsi gazdikat. A kánikulában saját készítésű májkrémfagyival vagy hűtőmellénnyel hűthetik le kis kedvenceiket. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az UV sugárzás számukra is, nem csak az embereknek káros, ezért érdemes a legérzékenyebb pontjaikat (pl. fül, has, orr) napvédő krémmel bekenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK