Félhivatalos adatok szerint jelenleg nyolcszázezer szerbiai állampolgár dolgozik külföldön, és jelentős részük évente több mint 3300 eurót küld haza családjának - írja a Magyar Szó. Így egy év alatt 2,7 milliárd euró érkezik hivatalos küldeményként az országba. Azt azonban még a szakemberek sem képesek megbecsülni, hogy mennyi pénz áramlik be  a hivatalos utak megkerülésével.

A félreértések elkerülése végett hangsúlyozni kell, hogy nem törvénytelen pénzmozgásról van szó, ugyanis a hatályos törvények értelmében bárki szabadon átvihet a határon tízezer eurót. Amennyiben ennél nagyobb összeg van nála, be kell jelentenie és igazolnia kell a pénz eredetét.

Nem pörgeti a gazdaságot

Miután a nyári időszakban hatalmas tömegekben érkeznek szabadságra a vendégmunkások, logikus, hogy nem üres pénztárcával érkeznek. Véső soron megkockáztatható, hogy évente legalább négymilliárd euróval gazdagítják Szerbiát.

Ebből azonban szinte semmi sem kerül a gazdasági-pénzügyi élet keringésébe, a kivándorlók családtagjai részben felélik a pluszjövedelmet, részben otthon tartják, mert a bankok túl alacsony kamatokat kínálnak a megtakarításokra, amit az állam még meg is adóztat.

Felmerül az a kérdés is, hogy a szerbiaiak miért nem fektetik be hazájukban a külföldön megkeresett és megtakarított pénzt, akár vállalkozás formájában, akár állampapírok vásárlásával. A válasz: túl bizonytalan a szerbiai üzleti környezet.