Bejárta a világsajtót a hír, hogy Viktor Janukovics Kijev melletti dácsáján jókora autógyűjteményt találtak a birtokot a volt államfő távozása után elfoglaló felkelők (erről bővebben a Totalcar is tudósított), ám az nem derült ki, hogy a kollekció legértékesebb darabja hiányzik. Sem valós tulajdonosáról, sem hollétéről nem tudni semmit - derül ki a MarketWatch cikkéből.

A kérdéses autó egy 1938-as Horch 855 Spezial Cabriolet, amelynek értéke legkevesebb kétmillió dollár. A gyűjtemény darabjai mellett információs táblákat helyeztek, el, amelyek bemutatták a látogatóknak a járműveket. A Horch táblája két orosz ZIL között maradt, ám az autó nem volt sehol, amikor tüntetők megtalálták az autókiállítást.

Ott volt

A Horchról szóló tájékoztató szerint az autó 1935-ben készült, ám ez téves adat. A szakértők szerint a valós gyártási év 1938. A tábla szerint a járgányt egy 4911 köbcentméteres, nyolchengeres, 120 lóerős motor hajtotta. Ötsebességes váltója van. Ezen túl nem áll rendelkezésre további információ róla.

Egyes források, amelyek jól ismerték a gyűjteményt, megerősítik, hogy az autó valóban ott volt. Nem arról van tehát szó, hogy az információs tábla elkészült, de még tolattak mellé a járművel. A táblák megjelölik az autók tulajdonosait, akiktől a kiállításra kölcsönözték a járműveket. Egyesek ezek közül nagy európai, illetve ukrán cégek. Janukovics legutóbbi interjújában éppen arra hivatkozva tagadta, hogy a gyűjtemény az övé vagy fia tulajdona lenne, hogy az autókat másoktól vették kölcsön bemutatásukhoz.

Ne licitáljunk!

Ennek alapján feltételezhető, hogy tényleg nem az övék volt az eltűnt verda, de az elnök arról nem árult el semmit, hogy ki valódi tulajdonosa. Az ukrán médiában megjelent találgatások szerint a Horch volt az egyetlen autó, amit Janukovics néhány nappal bukása előtt ki tudott juttatni az országból. Másrészt könnyen lehet, hogy egy teherautó lezárt platóján távozott Ukrajnából azt megelőzően, hogy a felkelők ellenőrzésük alá vonták volna az utakat.

Egyes elemzők szerint hetekkel Janukovics bukása előtt nyoma veszett a Horchnak, és most bárhol lehet Ukrajnában vagy az országon kívül. Más szóval ha találkozunk egy hirdetéssel valamelyik autós internetes portálon vagy egy online bolhapiacon, amely igen-igen olcsón kínál megvételre egy 1938-as Horchot, akkor a saját érdekünkben ne licitáljunk rá.