BUX
38033

Hova tűnt Putyin? Itt egy meghökkentő teória!

Napokon belül eltávolítják Dmitrij Medvegyev kormányfőt és Vlagyimir Putyin elnököt a hatalomból – állítja blogjában az államfő egyik volt tanácsadója.

Napi.hu, 2015. március 13. péntek, 18:14

Egész Oroszország Vlagyimir Putyint keresi, aki március 5-dike óta eltűnt a nyilvánosság elől, ami nem jellemző az államfőre - ha szabadságra megy, azt mindig hivatalosan bejelentik. Bár pénteken feltűnt egy televíziós hírben, senki sem tudja, a felvétel mikor készült, így továbbra is teljes a bizonytalanság, különösen mert közben lemondták az elnök fontosnak ígérkező kazahsztáni látogatását. Hétfőn bizonyosan választ kapunk arra, megvan-e még, mert akkor kell találkoznia Almazbek Atambajev kirgiz államfővel Szentpétervárott. Addig azonban a legkülönbözőbb elméletek keringenek Moszkvában.

A lengyel sajtó kapta fel Andrej Illarionov, Putyin volt gazdasági tanácsadójának blog bejegyzését, amely szerint az elnök eltűnése mögött a "tábornokok összeesküvése" áll. Ennek következménye szerinte Putyin és Dmitrij Medvegyev kormányfő eltávolítása lesz, méghozzá napokon belül.

Illarionov szerint két hete súlyos harcok folynak a Kreml színfalai mögött. Szergej Ivanov, az elnöki adminisztráció vezetője, aki február 27-dikén tűnt el szem elől, szerdán visszatért, és szövetséget kötött a pravoszláv egyház moszkvai vezetőivel, s elnyerte támogatásukat, vagy legalábbis semlegességüket a változáshoz. Már eldőlt, hogy eltávolítják a legfőbb állami vezetőkön kívül Vlagyimir Kolokolcev belügyminisztert és Igor Szecsint, a Rosznyefty vezetőjét. A belharcok eredményeként sikerült az összeesküvőknek megbénítaniuk a "nemzet vezetőjének" (így hívják Putyint) erőszakszervi és pénzügyi támaszait - írta Illarionov.

A 62 éves Ivanov a KGB (amely Putyint adta Oroszországnak) utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) háromcsillagos tábornoka, Putyin egyik legközelebbi munkatársa. Mielőtt 2011-ben az elnöki adminisztráció vezetője lett, a miniszterelnök első helyettese volt, korábban pedig védelmi miniszter. Régóta őt tartják Putyin legesélyesebb utódjának - írta az Onet.pl.

A lengyel Newsweek szerint Vjacseszlav Vologyin, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetőjének mondata jellemzi legjobban az orosz helyzetet: "Ha van Putyin - van Oroszország, ha nincs Putyin - nincs Oroszország". Ezért veti fel a kérdést, hogy vajon ki vezeti az országot, ha az elnök eltűnik? Ideiglenes láthatatlanná válása azért kelt ekkor visszhangot, mert Putyin mindenütt ott van. Minden híradás vele kezdődik, még a szibériai tajga lakói is megkapják mindennapi adagjukat a megnyugtató információból: van Putyin, van Oroszország - írta a lap. Nem ment el Kazahsztánba, nem vett részt az FSzB vezetőségi ülésén, sőt még a nőnapon is, ami szinte nemzeti ünnepnek számít, csak felvételről üdvözölte a honleányokat.

A leggyakoribb feltételezés, hogy megbetegedett. Mindjárt ez után következik a népszerű gondolat, hogy rettenetesen elfoglalt, majd azok a vélemények, hogy meghalt - az orosz neten már számtalan nekrológ jelent meg. Ehhez képest a fenti összeesküvés-elmélet egészen megnyugtatónak tűnik.