Hozza a papírformát a kínai gazdaság

A kínai gazdaság a kormány által várt mértékben lassul az idén - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányból. Ennek megfelelően a kínai gazdaság 6,6 százalékkal nő a negyedik negyedévben.
portfolio.hu, MTI, 2016. szeptember 28. szerda, 08:11
Fotó: Reuters

Az ország vezető gazdaságkutató intézete, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) azzal számol, hogy a folyó negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) növekedése 6,6 százalék lesz, az év egészében pedig 6,7 százalékkal bővül a gazdaság.

A kormány 6,5-7 százalékos idei gazdaságnövekedést vár a tavalyi 6,9 százalék bővülés után.

A CASS elemzői szerint a fogyasztói árindex a negyedik negyedévben 2,1 százalék lesz, az év egészében pedig 2 százalék, miután augusztusban 1,3 százalékkal nőttek éves szinten a fogyasztói árak.

A kínai gazdaság "papíron" szépen hozza az elvárt, fokozatos lassulást, negyedévről negyedévre stagnál, vagy 0,1 százalékponttal csökken a növekedési ütem. Az ezzel kapcsolatos "statisztikai bizonytalanságok" erősek, ám amennyiben Kínának sikerül a túlhitelezett, túlberuházott állapotából úgy kikecmeregni, hogy azzal együtt a pénzügyi stabilitási kockázatok is mérséklődnek, akkor megkönnyebbülhet a világ - akár tupírozzák most az adatokat, akár nem - véli a Portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK