A legfontosabb, hogy az unió erős előfinanszírozással szálljon be és ne csak hitellel, hanem tőkével is - mondta Gyurcsány Ferenc. A magyar miniszterelnök reményei szerint a politikai nyilatkozat mellett a főbb pénzügyi kérdésekről is sikerül megállapodni a budapesti Nabucco-csúcson.

Azt szeretnénk, ha a következő hetekben az unió úgy döntene, 200-300 millió euróval elindítja a finanszírozást. Ez nem hitel, hanem tőke. Ez azonban csak a kezdet, az lehet a cél, hogy mintegy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon ez a program - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a konferencia közben sajtótájékoztatón.


A miniszterelnök a budapesti csúcsértekezlet megnyitása után arról is beszélt, hogy fel kell számolni az energiaellátási vasfüggönyt Kelet-és Nyugat-Európa között.

Készséges bankok

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a Nabucco-projekt akár 25 százalékát hajlandó finanszírozni, a készülő kormányközi megállapodástól függően - jelentette ki Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank elnöke a keddi budapesti csúcstalálkozón. Az EIB pénzügyi tanácsadói már összeültek, de még nem alakult kia a konkrét álláspont. Csak 2008-ban az EIB 48 milliárd euró hitelt helyezett ki, és ebből nagyon sokat energiaprojektre jutott - mondta.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is kész a Nabucco gázvezeték finanszírozásához hozzájárulni. A pénzintézet elnöke a Nabucco-konferencián azt mondta, vizsgálják a lehetőségeket. Az Európai Unió mintegy 200 millió euróval szállhat be a projekt kezdeti finanszírozásába - mondta Andris Piebalgs energiaügyi biztos egy interjúban a Bloombergnek. Ehhez azonban még az Európai Parlament és az Európa Tanács hozzájárulását is meg kell szerezni.


Május a határidő?

Március végére el kell készülnie a Nabucco-projekttel kapcsolatos kormányközi megállapodás végleges szövegének és a projektben részt vevők támogatói nyilatkozatának is ahhoz, hogy a vezeték minél hamarabb megvalósulhasson - mondta Andries Piebalgs, az unió energiaügyi biztosa a Nabucco-csúcstalálkozón. Amennyiben ez nem történik meg, akkor veszélybe kerülhet a projekt - tette hozzá. Az energiaügyi biztos azt mondta, a projekttel kapcsolatban vannak még jogi problémák.


A Gazprom szerint nem vetélytárs

A Gazprom nem vetélytársat lát a Nabucco-vezetékben, mert tisztában van azzal, hogy Európának szüksége van gázra - erősítette meg az orosz energiakonszern vezérigazgató-helyettese egy osztrák lapinterjúban, hozzáfűzve: a kérdés csak az, hogy honnan kapja majd a gázt a vezeték.

Az orosz vállalatóriás olyan nemzetközi mechanizmus kialakítását javasolja, amely szabályozná a jogokat és a kötelezettségeket. "Oroszország több mint 40 éve ad el gázt a Nyugatnak, továbbra is megbízható partner szeretnénk maradni" - mondta Medvegyev.

A Gazprom vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy nagy volumenű programot indítottak a gáztárolók kiépítésére, illetve kibővítésére. "A Salzburg tartományban lévő haidachi létesítményünket Közép-Európa második legnagyobb tározójává kívánjuk fejleszteni, de ezen túlmenően két tárolóprojektünk fut Magyarországon, egy-egy Szerbiában, Németországban és Nagy-Britanniában" - közölte.

Medvegyev cáfolta, hogy Oroszország a belső felhasználás esetleges megugrása miatt hosszú távon nem lesz képes fenntartani az exportszintet. Még ha feltételezzük is a hazai fogyasztás jelentős bővülését, elegendő készleteink maradnak a kivitel biztosítására - mondta.

Cseh, bolgár, grúz vélemények

A Nabucco-vezeték terve rendkívül fontos, Csehország mindent megtesz létrejötte érdekében - nyilatkozta Budapesten grúz újságíróknak Mirek Topolánek cseh kormányfő. A cseh miniszterelnök elmondta: "a terv támogatásáról szóló budapesti politikai nyilatkozat elfogadása után üzenetet küldünk az EU-nak, hogy politikailag támogassa a Nabuccót". Topolánek rámutatott arra, hogy mint az EU soros elnöke is, azon fáradozik, hogy a Nabucco mindenképpen megvalósuljon.