A január 19-én tartandó rendkívüli kongresszuson várhatóan egyedüli jelöltként induló politikus a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság hírportálján elmondta, hogy hosszú mérlegelés után és számos CSU-tag kérésének eleget téve készen áll a párt szolgálatába állni, ezért megpályázza az elnöki tisztséget.

Jelezte, hogy a CSU távozó vezetőjével, Horst Seehoferrel folytatott hatalmi harc végeztével a megbékélésre és a párt egységének megteremtésére törekedne. Mint mondta, a CSU megújításán "a bázissal és a tisztségviselőkkel együtt, csapatban" kíván dolgozni, mert "csak együtt" lehet megbirkózni a párt előtt álló "nagy kihívásokkal".

A BR kiemelte: Markus Söder megválasztása valószínűleg formalitás lesz, mert a CSU-alelnök Manfred Weber bejelentette, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségének megszerzésére összepontosít, Alexander Dobrindt, a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők vezetője pedig kizárta, hogy megpályázza az elnöki tisztséget, így nincs politikus a színtéren, aki győzelmi esélyekkel indulhatna Markus Söderrel szemben.