Csehország 70 százalékban állami tulajdonban lévő áramszolgáltató nagyvállalata, a CEZ azt fontolgatja, hogy lítiumakkumulátorok gyártására szolgáló gigaüzemet épít Bohémia északi részén - adta hírül a Radio Praha. A terv komolyságát jelzi, hogy Karel Havlicek ipari és kereskedelmi miniszter jelentette be. A miniszter azt is elmondta, hogy a a cég autóipari partnerekkel közösen valósítaná meg a beruházást néhány éven belül.

Az üzem a Cínovec kerületben lévő Krusné hory területen található lítiumkészletre alapozná tevékenységét. A CEZ heteken belül megszerzi az ellenőrzést a lítiumbányászat felett. A nagy kérdés, hogy milyen hatékonysággal lehet eltávolítani a helyi kőzetből a nyersanyagot. Mindenesetre a határ német oldalán, ahol a készletek harmada található már termel az ottani bánya.

Havlícek nem beszélt a költségekről, csak azt jegyezte meg, hogy mivel egy főre vetítve Csehország a világ egyik legnagyobb autógyártója, logikus, hogy egy ilyen üzemet építsenek. Becslések szerint a világ lítiumkészletének három százaléka található Csehországban, Bohémia nyugati és keleti részén. A cínoveci ásványkincs a legnagyobb egész Európában.