A bíróság szerint a francia adóhatóság nem állapíthat meg adóhiányt, ha a Google az ír leányvállalatán keresztül értékesíti a hirdetési szolgáltatásait, és ha a francia munkatársak nem önállóan kezelik a francia hirdetéseket.

Az ítéletre válaszul a francia kormány bejelentette, hogy nyitott a megállapodásra a Google-lel, de ettől függetlenül meg fogja fellebbezni a bíróság döntését. A Le Monde szerint a bírósági döntés precedens értékű lehet, ha jogerőssé válik. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a kormányzatnak feltétlen érdeke a jogi lehetőségek kimerítése, remélve, hogy a következő lépésben nem a Google-nek kedvező ítélet születik. A nagy nemzetközi tech-cégek ugyanis hasonló struktúrákkal dolgoznak, mint a Google, és a francia adóhatóság mindegyikükön keres némi adóhiányt - írta a portál.

Augusztus utolsó napján jelent meg a hír, hogy a Microsoftnál is 600 millió eurós adóhiányt talált az adóhatóság; miközben a cég ugyancsak az alacsony társasági adózású Írországból szervezi európai tevékenységét.

Az új francia kormány több alkalommal jelezte, hogy elégedetlen ezzel a Franciaországnak nyilvánvalóan kedvezőtlen helyzettel. Nagy Bruno Le Marie gazdasági miniszter elfogadhatatlannak tartja az online platformok, így például a szállásmegosztó Airbnb által fizetett franciaországi adó mértékét. Utóbbi cég 10 milliós felhasználói száma ellenére alig 100 ezer euró adót fizetett 2016-ban.

Le Maire azt is bejelentette, hogy szeptember 15-ig, az unió következő témába vágó tanácsüléséig Németországgal közösen igyekeznek kialakítani egy új javaslatot az olyan online platformok adóelkerülő technikái ellen. A franciák azt szeretnék, hogy a közös javaslatból mielőbb európai bizottsági előterjesztés készüljön, és az állam- és kormányfők már decemberben tárgyalhassanak a témáról - olvasható az Adó Online-on.

Címlapkép forrása: Pixabay.com