Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ComRes országos közvélemény-kutató cég az ITV brit kereskedelmi televíziós csatorna megbízásából elvégzett, hétfőn ismertetett felmérésében kimutatta, hogy ha most lenne a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás, a választók 49 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, 41 százalék a kilépésre adná szavazatát.

A ComRes januárban elvégzett előző vizsgálata során még egyértelmű többség, a válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy a bennmaradásra szavazna, és 36 százalék volt a távozást támogatók tábora, vagyis a brit EU-tagság híveinek előnye 18 százalékpontról egy hónap alatt 8 százalékpontra olvadt.

Az eredmény ismertetéséhez fűzött kommentárjában az ITV kiemeli, hogy a két felmérés között tette közzé az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azt a tervezetet, amely London reformigényeit figyelembe véve átalakításokat javasol egyes uniós szabályozási területeken, köztük a külföldi EU-munkavállalók nagy-britanniai szociális ellátásának szabályozásában, amelynek radikális szigorítása a brit kormány legsarkalatosabb követelése. London azt szeretné, ha az uniós országokból érkező munkavállalók csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után vehessék igénybe a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.

David Cameron miniszterelnök "jelentős előrelépésnek" nevezte a tervezetet - amelyről az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács már a csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezleten dönthet -, a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői azonban elégtelennek nevezték a csomagot.

A ComRes felmérés jelentős bizonytalanságot is jelez ugyanakkor a brit választók körében. Az ITV szerint a válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy végérvényesen és egyértelműen eldöntötte, merre szavaz majd a népszavazáson, 42 százalék viszont úgy válaszolt, hogy a referendumig még meggondolhatja magát.

A szavazatok megoszlását a pártszimpátia is erősen meghatározza. Azok közül, akik a legutóbbi parlamenti választásokon az ellenzéki Munkáspártra - a brit baloldal legnagyobb parlamenti erejére - szavaztak, 70 százalék voksolna arra, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon. A Konzervatív Párt szavazótáborában csak 45 százalék a további brit EU-tagság támogatóinak aránya, 48 százalékuk a kilépésre adná voksát.