Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg korábban Prágában úgy nyilatkoztak, hogy az Oroszország elleni esetleges szankciók a kereskedelmi kapcsolatok alacsony szintje miatt nem lennének komolyabb hatással Csehországra, most változóban van ez a vélemény.

A cseh exportőrök szövetsége a CTK hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a viszony megromlása 30-40 ezer munkahely megszűnését okozhatja. A helyzet ilyen alakulása különösen a személyautó-gyártást sújtaná, valamint az idegenforgalmat. Tavaly rekord számú, 759 ezer orosz turista látogatott Csehországba, elmaradásuk miatt 20 ezer munkahely szűnhet meg. Mint Otto Danek, a szövetség elnöke elmondta, az oroszországi cseh állami beruházások értéke mintegy 70 milliárd cseh korona, a vállalatoké ennél sokkal magasabb.

Emellett a cseh export 5 százaléka irányul Oroszországba, és egyes onnan importált nyersanyagok hiánya is gondot okozhat az iparnak. És ez érvényes az egész EU-ra, amelynek GDP-je 0,5, a cseh 1 százalékkal eshet vissza - igaz, hogy az orosz bevételek 10 százalékkal zuhannának. Ennél is súlyosabb hatása lehet az olaj és a földgáz drágulásának.