Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat előzetes adatai szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,5 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása novemberben az előző hónaphoz képest.

A tavaly novemberivel összevetve az euróövezetben és az unió egészében egyaránt 2,7 százalékkal növekedett az építőipari termelés.

Októberben éves összevetésben az euróövezetben 2,2 százalékkal, az unióban pedig 2,7 százalékkal bővült, míg havi szinten 0,3 százalékkal, illetve 0,5 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

Novemberről a legnagyobb havi szintű növekedést Lengyelországból (+3,2 százalék), Szlovéniából (+2,2 százalék) és Hollandiából (+1,8 százalék) jelentették. Visszaesést mértek Magyarországon (-1,5 százalék) és Franciaországból (-0,6 százalék).

Ugyanakkor a legerőteljesebb növekedést 2016 novemberéhez képest Magyarországon (+30,7 százalék), Szlovéniában (+21,2 százalék) és Lengyelországban (+16,0 százalék) regisztrálták. Csökkenést jelzett Románia (-4,1 százalék) és Franciaország (-0,2 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs novemberre vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

Az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig ugyancsak 0,1 százalékkal növekedett az építőipar termelése a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, éves összevetésben 3,0, illetve 3,9 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a második negyedévhez képest 6,5 százalékkal, 2016 harmadik negyedévéhez képest pedig 27,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés július-szeptemberben, ezekkel a növekedési ütemekkel mindkét kategóriában első helyezett az uniós országok között - írta az MTI.

Fotó forrása: Pixabay