Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt két évben olyan mértékben nőtt a vanília ára, hogy a fagylaltkészítők már aggódnak üzleteikért - írta a Business Insider Polska. Jelenleg kilogrammonként 600 dollárt kell adni a fűszerért, ami több mint amennyit az ezüstért kell fizetni.

A vanília ára 2017 márciusa óta nő, amikor az Enawo ciklon hatalmas erővel lecsapott Madagaszkárra, megsemmisítve az ültetvényeket. A veszteségek azért voltak különösen nagyok, mert onnan származik a világpiacra kerülő vanília 75 százaléka.

A ciklon elvonulása után a jellegzetes fűszer szállítói tízszeresére emelték az áraikat. Az igazsághoz tartozik, hogy erre már a ciklon előtt is készültek, miután látták, hogy az elmúlt éveken jelentősen nő a kereslet a vanília iránt a világpiacon.

A vanília magas ára miatt a Nagy-Britanniában működő fagylaltkészítők egyre nehezebb helyzetben vannak - írta a BBC. Néhányan, például a Snugburys Ice Cream tulajdonosa, nagyobb mennyiségű vaníliát vett, attól való félelmében, hogy annak ára még tovább emelkedik. Mások azt fontolgatják, hogy lemondanak erről a fűszerről.

A vaníliát nemcsak a jégkrém- és fagyikészítők használják, összetevője parfümöknek, kozmetikumoknak, számos édesipari terméknek, alkoholnak és más árucikknek.

A kép forrása: Pixabay.