Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén eddig kétszer, márciusban és júniusban emelt kamatot, mindkét esetben 25 bázisponttal a jelenleg is érvényes 1,25 százalékra. John Williams, a Fed San Franciscó-i regionális elnöke szerint a következő hónapokban elkezdődhet a 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentése - írja az MTI.

A legutóbbi, júniusi kamatdöntés ismertetése előtt elemzők többsége úgy látta, hogy fontosabb lenne a jegybankmérleg csökkentése, mint a kamatemelés. Azzal, hogy elmaradt a kötvényállomány csökkentésének elindítása, szakértők most arra számítanak, hogy a végrehajtás üteme drasztikus lesz, és hogy szeptemberben minden bizonnyal gőzerővel beindul a folyamat. Ezzel egy időben a szakértők nagyobbik része már nem számít szeptemberi kamatemelésre, szerintük a legközelebbi emelés decemberben lesz

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülését július 26-án tartják. John Williams egy Sydneyben tartott előadáson úgy vélte továbbá, hogy a fogyasztói áremelkedés lassulása csak átmeneti jelenség és hogy jövőre már eléri a Fed által célként tartott két százalékot. Az áprilisi 2,2 százalék után májusban 1,9 százalék inflációt mértek az Egyesült Államokban.