Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter kijelentette: a beadványt az egyetlen olyan lehetőségnek tekinti, amely megakadályozhatja a szerinte hibás rendelet érvénybe lépését. "Az új jogszabály veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra" - hangsúlyozta Chovanec az MTI tudósítása szerint.

A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító jogszabályt március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály deklarált célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé. Bírálói szerint azonban - közéjük tartozik Csehország is - a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az EU-joggal.

Csehországban mintegy 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye. Ezenkívül több tízezer ember tulajdonában vannak olyan fegyverek, amelyekhez nem szükséges hivatalos engedély. "A tisztességes emberek ilyen súlyos megbüntetése számunkra elfogadhatatlan, mert a törvényes fegyvertartás korlátozásának semmi köze a terrorizmus elleni küzdelemhez" - mondta a cseh belügyminiszter újságíróknak.

Prága szerint az európai rendelet diszkriminatív, számos paragrafusa zavaros, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ezért Csehország a rendelet életbe lépésének elhalasztását is kéri a bíróságtól annak szerinte szükséges hatályon kívül helyezéséig.

A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az EU tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

(Egy újabb atomháború kockázatairól itt olvashatja cikkünket.)