Az arany a hét elején folytatta hetek óta tartó szánkázását, miután egyre közelebb kerül az amerikai Fed kamatemelése és a kereskedők túl vannak a görög válság okozta idegeskedésen. A sárga nemesfém ára még a pszichológiai határnak számító 1100 dollár/uncia alá is benézett - csütörtökön a 1097-1103 dolláros sávban ingadozott. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy érdemes messzebbre tekinteni az aranynál.

Ha így teszünk, akkor azt láthatjuk, az árupiaci termékek meglehetősen nehéz fél évet tudhatnak a hátuk mögött. A Fed szigorításának közeledése erősebbé teszi a dollárt, ám nem ez az egyetlen oka annak, hogy az amerikai valutában számolt nyersanyagok és energiahordozók drágábbak lesznek minden olyan vásárlónak, aki egyébként nem dollárban számol. Az amerikai fizetőeszköz 7,8 százalékot drágult hat legfőbb versenytársával szemben az elmúlt 12 hónapban.

A FactSet táblázatából kiderül, hogy bár az arany látványos árcsökkenést produkált az elmúlt időszakban, van olyan árupiaci termék, amely még nála is olcsóbb lett. A kávé majdnem negyedével kerül kevesebbe, mint az év elején, bár a Starbuck kávéházlánc az emelkedő bérekre hivatkozva ennek ellenére nemrégiben emelte termékei árát - emlékeztett a MarketWatch összefoglalójában.

Nyersanyag-árváltozások* (százalék)
Kakaó+14,7
Kukorica+5,2
Búza-11,0
Kávé+23,5
Szójabab-1,9
Földgáz-0,3
Kőolaj (Brent)-0,5
Kőolaj (WTI)-4,6
Ezüst-5,2
Arany-7,2
Réz-12,3
A Bloomber árupiaci indexe-7,6
*az év elejétől július 20-éig
Forrás: FactSet

A kávé ára azért került lejtőre, mert legfőbb termőterületén, Brazíliában jó termés ígérkezik, és a piaci megfigyelők arra számítanak, hogy visszaépülnek az elmúlt években leapadt raktárkészletek. Emellett a brazil reál gyengélkedik más valutákkal szemben. Az elmúlt év őszén még szárnyaltak a kávéárak, mivel a brazíliai szárazság miatt a kereskedők rossz termést vártak.

A kakaó ára szintén hullámvasútra került, ám ellentétes tető- és mélypontokkal, mint a kávé. Az év eleje áresést hozott, majd újrakezdődött a hegymenet, mivel az úgynevezett harmattan szél meglepte a világ legnagyobb termőhelyének számító Elefántcsontpartot és Ghánát - emlékeztetett a londoni Capital Economics kutatóintézet.

Ez a fajta szél a Szahara felől fúj északkeleti vagy keleti irányból a Guineai-öböl felé november vége és március közepe között. Hatására néhány nyugat-afrikai országban nappali szürkeség alakul ki, erős forrósággal, amelyet éjszakai hidegek követnek. Ez gyengíthetette a kakaótermést. A kereskedők aggodalmait fokozta, hogy Ghánában nem trágyázzák kellőképpen földjeiket a termelők.