Aláássa a brexittel kapcsolatos EU-brit tárgyalások sikerét, ha a londoni kormány tagjai nyíltan bírálják saját miniszterelnöküket - fejtette ki hét végi interjújában Jeremy Hunt egészségügyi miniszter a BBC tudósítása szerint. A politikus Borisz Johnson külügyminiszternek üzent, aki a Telegraphnak nyilatkozva "őrült ötletnek" minősítette a vámpartnerség lehetőségét.

Ezt Theresa May miniszterelnök támogatja az EU-s vámunió fenntartása és vámfüggetlenség közti kompromisszumként. A vámpartnerség azt jelenti, hogy a brexit után a brit kormány az EU ügynökeként szedné be a vámokat a szigetországba érkező termékek után, majd az EU-ba továbbkerülő áruk utáni összeget továbbutalná, míg a Nagy-Britanniában maradók esetén a kisebb brit vám összegére csökkentenék a befizetést.

Ezzel szemben a brexit támogatói a könnyített vámfizetés hívei, amely egyebek mellett azt jelentené, hogy a megbízható cégek ráérnének utólag fizetni az Egyesült Királyságban érvényes vámokat. Így nem kellene szigorú vámellenőrzést kialakítani az ír-észak-ír határon a jelenlegi jelképes elválasztó vonal helyén. Az EU mindkét lehetőséget a irreálisnak tartja.

Ne fecsegjünk

Hunt, akit egyébként May egyik lehetséges utódaként is emlegetnek, úgy véli, az ezzel kapcsolatos vitákat a háttérben kellene lefolytatni. Egyrészt azért, mert a kormány kollektív felelősséget vállal a döntéseiért, másrészt azért, mert az EU-val folytatott tárgyalásokon a nyílt vitával aláássák a brit tárgyalási pozíciót. Végül is Brüsszelben joggal kifogásolhatják, hogy nem világos, mi London valódi álláspontja.

Johnsont egyébként kiváló külügyminiszternek tartja, de úgy véli, a kormánynak csapatként kell dolgoznia. Ezt elmondhatta volna másik kollégájának, Michael Gove környezetvédelmi miniszternek, aki szintén nyíltan, egy hét végi tévéinterjúban bírálta a kormányfőnek kedves vámpartnerséget.

Nem nevezte ugyan őrültségnek, mint Johnson, de úgy vélte, hogy mivel ilyen rendszer sehol sem működik a világon, számos rejtett hibája lehet és kérdés, hogy be lehetne-e vezetni időben, azaz a 2019 márciusáig, az Egyesült Királyság kilépésének idejéig.

Meghívás Oslóból

Eközben Erna Soldberg norvég miniszterelnök felajánlotta Nagy-Britanniának, hogy kövesse a norvég modellt. Ebben - Izlanddal és Liechtensteinnel együtt - Norvégia része az egységes európai piacnak, de kívül marad az EU vámunióján.

Ezeknek az országoknak kell tartaniuk a legtöbb szabályt, például biztosítaniuk kell az uniós polgárok szabad áramlását - ami Nagy-Britanniában a kelet-európaiak bevándorlásához vezetett - és be kell fizetniük a közösbe. Ugyanakkor a norvég miniszterelnök szerint erős alkupozíciójuk van az uniós ügyek megvitatásában. A britek belépése tovább javítaná ezt.

Vezető norvég diplomaták és üzletemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Királyság csatlakozása a norvég modellt követő kis csapathoz, szétfeszítené annak kereteit. Norvégia elsősorban halászati és mezőgazdasági érdekeit védi azzal, hogy kívül maradt az unión, míg Nagy-Britanniának egészen más érdekei vannak.

A fotó forrása: Shutterstock