"Hahn biztos elmondta, hogy a minisztérium már minden fontos dokumentumot elküldött Brüsszelbe, amelyekhez az Európai Bizottság legkésőbb a hónap végéig hivatalos álláspontot fogalmaz meg. A bizottság időközben ellenőrzi az általunk elfogadott intézkedéseket a problémák eltávolítására, és dönt a támogatások további sorsáról" - jelentette ki Kamil Jankovsky cseh regionális fejlesztési miniszter, miután Prágában tárgyalt Hahnnal. A cseh kormány is elismerte, hogy néhány regionális támogatási programmal problémák vannak.

A regionális fejlesztési tárca júniusban leállította az Északnyugat elnevezésű operatív program megvalósítását, mert a cseh pénzügyi ellenőrök korrupciógyanús ügyekre bukkantak: a regionális program egyik volt vezetője, Petr Kusnierz hivatali visszaélés miatt a héten 7,5 év börtönbüntetést, valamint 750 ezer koronás pénzbírságot kapott. Problémák merültek fel a Közép-Csehország, Közlekedés és Életkörnyezet elnevezésű programokkal kapcsolatban is. Továbbá büntetőeljárás indult négy hivatalnok ellen.

Csehország 2007 és 2013 között összesen 800 milliárd korona támogatásra jogosult az európai alapokból; a csehek eddig mintegy 570 milliárdot hívtak le különböző projektekre. Ellenőrzési rendszerhibák miatt azonban Brüsszel csak mintegy 130 milliárd koronát hajlandó kifizetni. Az EU szerint ugyanis több támogatási programban - például autópályák, víztisztító állomások építése, vállalkozások támogatása - súlyos hiányosságok vannak, főleg a pénzek felhasználásának ellenőrzése területén.

Jankovsky egy hónapja azt mondta, ha Csehország gyorsan megoldja a problémákat, a támogatási pénzek kifizetése szeptemberben indulhat újra. A miniszter szerint a jelenlegi 24 operatív programot hatra szűkítik, közülük három országos, egy regionális, egy prágai és egy műszaki-kisegítő lesz. Egyszerűbb és jobban ellenőrizhető lesz ez a rendszer - ígérte a miniszter.