"Az érintett feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és kerülniük kell a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültséget tovább szító szavakat és tetteket" - idézte a CCTV Hszit.

A kínai elnök szerint Peking és Washington közös érdeke a Koreai-félsziget atommentesítése, valamint a terület békéjének és stabilitásának megóvása. Az észak-koreai nukleáris kérdést tárgyalásos úton kell megoldani, és Kína a kölcsönös tisztelet alapján kész együttműködni az Egyesült Államokkal - hangsúlyozta a politikus.

Leszerelik Észak-Koreát?

Trump állítólag biztosította kínai kollégáját arról, hogy teljes mértékben tisztában van Kína szerepével az észak-koreai kérdésben. Eközben a Fehér Ház közleményében azt írta, hogy a telefonbeszélgetés során mindkét vezető jelezte: támogatja a Koreai-félsziget denuklearizációját, és felszólítják Észak-Koreát, hogy "hagyjon fel provokatív viselkedésével és a feszültségkeltéssel".

Az amerikai elnök korábban többször sürgette Pekinget, hogy gyakoroljon határozott nyomást nukleáris és rakétaprogramját feladni vonakodó szomszédjára. Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere és segítője.

Megy az üzengetés

Trump pénteken újból kemény szavakkal üzent Phenjannak, és azt mondta, hogy az amerikai hadsereg csőre töltve várja az újabb provokációt. A Guamot rakétacsapással fenyegető Észak-Korea eközben azzal vádolta Washingtont, hogy atomháború szélére sodorja a Koreai-félszigetet.

Az amerikai elnök az óceániai külbirtok kormányzóját is felhívta helyi idő szerint pénteken. "Biztonságban vagytok, ezer százalékig veletek vagyunk" - mondta Eddie Calvónak.

"Elnök úr, Guam kormányzójaként, Guam népének képviselőjeként és amerikai állampolgárként elmondhatom, hogy még sohasem éreztem magam nagyobb biztonságban és ennyire magabiztosan, mint önnel a kormányrúdnál" - válaszolt Calvo.

"Egy percig se aggódjon" - mondta Trump a Guam News hivatalos Twitter-oldalán is közzétett beszélgetés során. "El kell mondanom, Eddie, hogy hihetetlenül híres lesz. A világon mindenhol Guamról és önről beszélnek."

A Fehér Ház közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai erők készek garantálni a sziget lakóinak biztonságát.