Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Krím annektálásával pokolgép kerül Oroszország egysége alá. Amíg drága az olaj, az ország nem esik szét. És most képzeljék el azt a helyzetet, hogy az olaj hordónkénti ára 50-60 dollár. A súlyos költségvetési válság függetlenségre fogja ösztökélni a szakadárokat" - idézte az UNIAN hírügynökség csütörtökön késő este Nyemcovot.

Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy nem Csecsenföldre vagy Dagesztánra gondol, mivel ezek a régiók vígan megélnek Oroszország pénzéből, és nem akarnak különválni. "Tatárföld, Baskírföld, Jakutföld és Szibéria régióiról van szó. Vagyis pénzügyileg erős régiókról, amelyek szépen meg tudnak élni a szövetségi központ nélkül is. Az oroszországi szakadárok számára lelkesítő lesz a Krím példája" - mondta Nyemcov, volt miniszterelnök-helyettes, az RPR-Parnasz párt társelnöke.

A politikus úgy folytatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utánzásra méltó példa lesz az orosz szakadárok számára. "Ha józanul vetünk pillantást a problémára, egészen nyilvánvalóvá válik, hogy a Krím annektálása politikailag bűnös, jogilag törvénytelen, gazdaságilag abszurd és rendkívül káros" - mondta Nyemcov.

Az ellenzéki politikus leszögezte, hogy Putyin megsérti Oroszország nemzetközi kötelezettségeit, amelyeket az 1994-es budapesti egyezmény aláírásával vállalt. Ebben Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a letéteményese lett, cserében azért, hogy Ukrajna lemondott az atomhatalmi státusról - emlékeztetett Nyemcov. A Krím annektálása után azonban Ukrajna is mentesül a saját kötelezettségei teljesítése alól, megpróbál atomhatalommá válni, és - mondja Nyemcov - azzá is válik.

A politikus kifejti, hogy szerinte miért törvénytelen a Krím bekebelezése. A március 16-re kiírt Krími népszavazást az orosz hadsereg által megszállt területen tartják meg, és amellett, hogy nevetségesen kevés időt - tíz napot - szánnak a kampányra, további gondot jelent az, hogy az ukrán törvények egyáltalán nem teszik lehetővé a regionális népszavazások megtartását.

"Milyen ukrán törvény alapján akar Putyin népszavazást rendezni? Nyilvánvaló, hogy a világon senki se fogja elfogadni a referendum eredményét kivéve Putyint..." - így Nyemcov. Meggyőződése szerint a népszavazás jogalapján történő annektálást sem fogja elismerni senki se, még Nurszultan Nazarbajev kazah vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sem.

A politikus biztos abban is, hogy Oroszország további gazdasági szankciókra számíthat a Nyugat részéről, az orosz vállalatok nyomás alá kerülnek Európában és az Egyesült Államokban, Oroszországot kiszorítják minden piacról, beleértve az energiapiacokat is, és mindez válsághoz, elszegényedéshez és munkahelyek elvesztéséhez fog vezetni. "A birodalmi paranoiáért mindnyájunknak fizetnünk kell majd" - mondja Nyemcov, aki szerint az oroszok semmit se nyernek a Krím bekebelezésével, hanem inkább csak gondokat vesznek a nyakukba.

"És végül, szükségünk van-e nekünk esküdt ellenségre a szomszédban? Ukrajnát értem ez alatt, és a csodálatos, számunkra közeli népét" - hangsúlyozta Borisz Nyemcov.