Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényről szóló végszavazást az ellenzéki blokád miatt december 16-án nem a szejm üléstermében, hanem az alsóház oszlopos termében bonyolították le, az ellenzék egy részének részvétele nélkül, amely ezért érvénytelennek tartja a szerdán a szenátusban is megszavazott költségvetést. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 szerint a végszavazás bizonyíthatóan szabályos volt.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), felhagyva csütörtökön ülősztrájkjával, arra szólította fel az államfőt, hogy a költségvetést ne hagyja jóvá. A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) és a Lengyel Parasztpárt már csütörtökön kilátásba helyezte: panaszt nyújtanak be a lengyel alkotmánybírósághoz a törvény elfogadása miatt.
Péntek délelőtt Grzegorz Schetyna, a PO elnöke úgy nyilatkozott: a költségvetés "szabálytalan megszavazása miatt" arra számít, hogy az államfő előzetes normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

Marek Magierowski elnöki szóvivő péntek este a sajtónak elmondta: Andrzej Duda nem tartotta szükségesnek az előzetes normakontrollt, mivel több szakértői elemzés alapján úgy találta: a december 16-i végszavazás megfelelt az előírásoknak és a parlamenti házszabálynak. "Semmilyen szabálysértés nem történt" - szögezte le.

A felsőházi szavazás előtt, szerdán Donald Tusk volt lengyel kormányfő, a PO korábbi vezetője, az Európai Tanács jelenlegi elnöke a TVN24 lengyel hírtelevízió brüsszeli tudósítójának nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy a lengyel költségvetést "szabályos, törvényes módon fogadják el".

"Erős érveket találnának azok, akik rossz szándékkal aprólékosan megvizsgálnák a nem egyértelműen jóváhagyott költségvetéssel rendelkező Lengyelország jogi helyzetét" - jelentette ki Tusk arra a kérdésre válaszolva, hogy a költségvetést övező parlamenti viszály miatt veszélybe kerülhetnek-e a Varsónak megítélt uniós források.

Az ellenzéki kifogásokra reagálva Beata Szydlo kormányfő és Witold Waszczykowski külügyminiszter is szabályosnak minősítette a költségvetés elfogadását. Beata Szydlo aláhúzta: kiegyensúlyozott, stabil, a folyamatban lévő kormányreformok szempontjából fontos büdzséről van szó.

Waszczykowski az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak pénteken adott interjúban helytelenítette Tusk előző napi nyilatkozatát. "Először történik, hogy egy európai tisztségviselő saját országa ellen nyilatkozik, ez példátlan" - jelentette ki. Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke pedig a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy értékelte, Tusk "bekapcsolódott a lengyel kormány és a lengyel parlament ellen folyó politikai kampányba".