Lengyelország az utóbbi hetekben nem csupán a hideggel küzd, hanem a kínai városokéhoz hasonló szmoggal is. A kormány több elemből álló programmal igyekszik felvenni a harcot a levegő szennyezettsége ellen, ám nincs könnyű dolga, mert a hazai szénbányászatot nem akarja leépíteni - írta a gazeta.pl.

A szmog keletkezésének egyik oka a szén nem teljes, nem megfelelő elégetése. Ez ellen úgy védekezhetnek, hogy jó minőségű szenet jó minőségű berendezésekben, jól égetnek el. Mivel ezt leginkább központi erőművekben tudják garantálni, a magánlakások nagy részét hozzá akarják kapcsolni a távfűtő rendszerekhez. Ez persze nem megy egyik napról a másikra.

Támogatások

Emellett az egyik kereskedelmi rádió értesülései szerint a városok lakói állami támogatást fognak kapni fűtési berendezéseik cseréjéhez. A falusi területeken az elektromos fűtés terjedését akarják segíteni - ennek érdekében ártámogatást adnának ezek vásárlásához.

A közlekedés okozta levegőszennyezést többféleképpen mérsékelnék. A városokban sokkal több övezetet zárnak el a gépkocsi-forgalom elől. Emellett kibővítik az ellenőrzéseket: a közlekedésfelügyelet és a rendőrségi járőrök a körtelező ellenőrzéseken túl is szemmel fogják tartani az autók szén-dioxid-kibocsátását. Végül részletfizetési lehetőséggel akarják segíteni az elektromos autók vásárlását.

Ráérünk arra még?

Kínában két környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace East Asia és a Shanghai Qingyue Environmental Protection Center is támogatja a kormány erőfeszítéseit a levegő megtisztítására, de úgy vélik, fel kellene pörgetni az ezzel kapcsolatos munkát - írta a CNBC.

Peking azt vállalta, hogy a PM 2.5-ös részecskék arányát 2027-re szorítja le a nemzeti szabályozásban vállalt maximumra, míg az Egészségügyi Világszervezet standardját 2046-ra akarják elérni.

A PM 2.5-ös mutató az olyan pici porszemcséket jelöli, amelyek a tüdőn keresztül fel tudnak szívódni a vérbe, s így el tudják árasztani az emberi szervezetet. A szakértők ezért ezeket részecskéket tartják a legveszélyesebbnek.

Nem fog változni

A környezetvédők úgy gondolják, hogy ha a kormány nem gyorsítja fel az ellenintézkedéseket, akkor nem fognak számottevően ritkulni a szmog miatt elrendelt vörös riasztások, a kínaiak tömegei számára realitás marad a levegő katasztrofális állapota.

A pekingi vezetés megesküdött rá, hogy határozottan fellép a levegő minőségének javítása érdekében. Ennek jegyében bezártak szénerőműveket, ám a szakértők felhívják a figyelmet azokra az adatokra, amelyekből kiderül, hogy 2016-ban lassult a javulás folyamata.

Októberben például magasabb volt a PM 2.5 részecskék koncentrációja, mint 2015 októberében, decemberben pedig az adatgyűjtés kezdete óta a második legrosszabb értéket mérték.