Sok olyan lengyel, aki kihasználta a nyugdíjkorhatár csökkentését, úgy döntött tovább dolgozik - idézte a gazeta.pl a lengyel társadalombiztosítási intézet (ZUS) adatait. Tavaly decemberig több mint 424 ezer személy élt a korai nyugdíj lehetőségével. Közülük 172 ezer ember a kérelem beadásának pillanatában még dolgozott. Miután sikerült nyugdíjba vonulniuk, közülük 146 ezren visszatértek dolgozni.

Ezek az adatok egybeesnek a szakemberek előzetes jóslataival, amelyek szerint sokan csak azért használják ki az új lehetőséget, hogy a fizetésük mellé megkapják a nyugdíjat is. A 2016 őszén bevezetett új szabály szerint a korábbi 67 év helyett a nők 60, a férfiak 65 éves korukban vonulhatnak vissza.

A költségvetés tervezői ennek ellenére nem bánják, hogy sokan tovább dolgoznak. A korai nyugdíj költségei ugyanis tetemesek, ám egy részük megtérül az általuk befizetett járulékból. A büdzsé haszna annál nagyobb, minél tovább maradnak az idősek a munkaerőpiacon. Becslések szerint a nyugdíjkorhatár leszállítása négy év alatt összesen 50 milliárd zlotyba (3750 milliárd forint, körülbelül nyolc, budapesti négyes metró ára) kerülhet.

A fotó forrása: Shutterstock.