Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkavállalói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) támogatásával működő kutatóintézet elemzőinek számítása alapján Németország gazdaságából 440 ezer szakképzett munkavállaló hiányzik. Ha a német vállalatok képesek lennének pótolni a hiányzó munkaerőt, a hazai össztermék növekedésének éves üteme 0,9 százalékponttal is magasabb lehetne, ami értékben 30 milliárd euró.

Németország munkaerőpiaca virágzik, a foglalkoztatottság hónapról hónapra rekordokat dönt. Ám a szokatlanul hosszú gazdasági növekedési ciklus, amely immár a kilencedik évbe lépett, a munkaképes korú lakosság csökkenésével párosult, így a vállalatok egyre nehezebben találnak jól képzett munkavállalókat. Az IW becslése szerint még akkor is nagyjából 400 ezer állás maradna betöltetlen, ha a munkaadók minden szakképzett munkanélkülit felvennének.

A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) márciusban ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a munkaerőhiány miatt megtörhet a német gazdaság fellendülése. Tavaly a hazai össztermék 2,2 százalékkal bővült, ez az utóbbi hat év legerősebb üteme volt. (A Balatonon sincs elég hajós.)

A DIHK által megkérdezett mintegy 2400 vállalat nagyjából fele panaszkodott arra, hogy hosszabb ideje nem talál megfelelően képzett munkavállalót. Tízből hat munkaadó vélte úgy, hogy a munkaerőhiány veszélyezteti az üzletmenetet. A probléma leginkább a feldolgozóiparban, az építőiparban, a biztonsági szolgálatoknál, az oktatásban, a gyermekgondozásban és az idősellátásban jelentkezik.

A kép forrása: Pixabay.