A Holyrood, azaz a skót parlament megpróbálhatja blokkolni a Brexitet - jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Nicola Sturgeon, skót első miniszter. Miközben a csütörtöki referendumon a kilépéspártiak 52-48 százalék arányban győztek, Skóciában 62-38 százalékra az EU-ban maradók kerültek többségbe.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke ennek alapján természetesnek tartja, hogy pártja képviselői meg fogják tagadni hozzájárulásukat a szigetország kilépéséhez az Európai Unióból. Az SNP 63 hellyel rendelkezik a 129 tagú Holyroodban.

Kinél van a labda?

A kérdés az, hogy a Brexit azok közé az ügyek közé tartozik-e, amelyekben a londoni és az edinburgh-i törvényhozás közti hatalomátruházás értelmében a westminsteri képviselők jogosultak dönteni vagy szükség van a Holyrood hozzájárulására.

Sturgeon szerint kell a skót parlament egyetértése, de azt gyanítja, hogy erről egészen másként gondolkodhat a brit kormány. Le fogunk ülni, meg fogjuk beszélni, és meglátjuk, mire jutunk - tette hozzá.

Mennének

Szintén hét végi hír, hogy a friss felmérések szerint a skótok 60 százaléka támogatja Skóciai kilépését Nagy-Britanniából. Az első miniszter igen valószínűnek minősítette egy újabb népszavazás kiírását erről - a 2014. őszi után -, ha a Brexit bekövetkezik. Sturgeon a napokban tárgyalás akar kezdeni az EU brüsszeli vezetésével arról, hogyan maradhatna Skócia tagja az uniónak Nagy-Britannia kiélése esetén.

Háború a kormánypártban

Eközben a szigetország két legnagyobb pártja teljes káoszba látszik süllyedni. A távozóban lévő David Cameron miniszterelnök hívei meg akarják akadályozni, hogy a Leave-kampány arca, Boris Johnson kövesse a tory és az ország élén. A hírt a konzervatív Telegraph az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva azzal a címmel közölte, miszerint: "Tories at War".

Cameron hívei szerint Johnson és Michael Gove igazságügyi miniszter, a távozáspártiak másik ismert vezetője átverték az embereket. A maradáspárti Theresa May belügyminiszter szállhat szembe a volt londoni polgármesterrel a pártelnöki székért.

A Telegraph úgy tudja, hogy Johnson június utolsó napjaiban jelentheti be indulását és nem akar rendkívüli választásokat kiíratni a népszavazás teremtette új helyzetben. Szakértők szerint igen-igen nehéz lenne a Leave határozott győzelme után egy Remain-párti kormányfőt elfogadtatni a brit társadalommal.

Háború az ellenzéknél

Lemondásra szólította fel Jeremy Corbynt, a Munkáspárt elnökét Hilary Benn, a párt egyik vezető politikusa, és jelezte, hogy ezt az elnök környezetéből többen meg fogják ismételni. A jelenlegi kritikus időszakban erős vezetőre van szüksége a pártnak, Jeremy jó ember, de nem jó vezető - indokolta követelését. Ezt követően vasárnap lemondott a munkáspárti árnyékkormány fele.

Corbyn ismert euroszkeptikus, 1975-ben a britek EU-belépése ellen voksolt. A népszavazási kampányban csak két hónappal azt követően szólalt meg, hogy Cameron kiírta a referendumot június 23-ára. Ritka megnyilatkozásaiban úgy "kampányolt" az EU-tagság mellett, hogy ismételten az unió gyengeségeiről beszélt.

A Munkáspárt hagyományos szavazóbázisának számos észak- és közép-angliai, illetve walesi körzetében a Leave győzött csütörtökön.

Nem mindegy

A pártnak rendkívül fontos, ki áll az élén, ugyanis a Munkáspárt képviselői ott lesznek annál a tárgyalóasztalnál, amelynél a brit politikai elit kidolgozza a függetlenné váló ország új viszonyát a EU-val. Emellett lehet, hogy a London-Brüsszel tárgyalások kezdete előtt előrehozott választások lesznek, amelyre esélyes miniszterelnök-jelöltet kellene állítaniuk.

Ingatlant vegyenek!

Pénzes külföldi vevők nem haboztak kihasználni a font értékvesztését a londoni ingatlanpiacon. A Leave győzelmét követő napon tucatnyian ugrottak be új üzletekbe - tudta meg a Financial Times ingatlanközvetítőktől.

Már péntek délelőtt elkelt egy ház a brit főváros egyik elegáns negyedében, Belgraviában. Az olasz vevő a font zuhanásának köszönhetően 12 százalékos diszkonttal jutott a portékához - mondta Charles McDowell, egy chelsea-i ingatlanügynök.

A vásárló a 18 millió fontos árat azon nyomban kicsengette. Jól tette, hogy sietett, mert a font a nap eleji 11-12 százalékos zuhanásból végül visszajött 7,5 százalék gyengülésig a dollárral szemben. Az euróval szemen 5,8 százalékkal gyengült.

Tucatnyi üzlet

Több tucat házvásárlást hozott tető alá pénteken a Dexters. Ez a londoni iroda 60 kirendeltséggel rendelkezik, amelyek közel fele a főváros központjában van.

Egy dubaji kereskedő szerint eljött a vásárlás ideje - a dubai valuta árfolyamát a dollár értékéhez kötötték. Ennek alapján úgy látja, hogy nem lesz nagy baj a brit gazdasággal a Brexit miatt.

McDowell és mások arról is beszámoltak, hogy számos ügyfelük felfüggesztette a vásárlást, mert az új helyzetben módosítani kívánja ajánlatát, azaz jobb feltételeket akar kipréselni az eladóból.

Volt olyan amerikai vevő, aki azért vonta vissza vásárlási szándékát, mert immáron nem kíván Londonba költözni a családjával.

Uniós bevándorlók

A kontinentális Európából érkező vevők egy része emelte a London központjában lévő ingatlanra tett árajánlatát, mert a font gyengülése kompenzálja őket ezért - számolt be a Hamptons International ügynökség.

Meglepően nagy érdeklődésről tájékoztattak az irodáink, mert sokan ki akarják használni a font gyengülését - fejtegette Fionnuala Earley, a cég egyik vezetője.

Sok tengerentúli vevő érdeklődik a londoni ingatlanok iránt, ám a piac az elmúlt időszakban a kínai gazdaság viszonylagos gyengélkedése és egy brit adóemelés miatt leült. A szakértők egy része bizonytalanság erősödésére számít a legelőkelőbb házak piacán, míg mások enyhe áresést jósolnak ugyanebből fakadóan.