Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette, hogy Magyarországnak ehhez nincs joga. A vízágyú hatása "átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene" - mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus, aki tájékozódni ment Horgosra, és segélyt is vitt magával. Szerinte a migránsok csalódottsága érthető, miután Magyarország lezárta a határt.

A horgosi határátkelőnél menekültek korábban áttörték a határzárat, a rendőrség pedig vízágyúval és könnygázzal verte vissza őket.

A szerb külügyminisztérium nem sokkal később közölte, hogy "intenzív kapcsolattartás" van a szerb és a magyar belügyminiszter között a határon kialakult helyzetről. A közlemény szerint Szerbia jegyzéket fog küldeni a magyar félnek, és felszólítja, hogy ne ismételje meg könnygáz és vízágyú használatát a közös határvonalon. Magyarország korábban jegyzékben kérte a szerb hatóságok haladéktalan fellépését az agresszív bevándorlók csoportja ellen.

Diplomáciai konfliktus Szerbiával?

A magyar rendőrök cselekvési hatóköre nem terjedhet túl a magyar határon. Még ha nem is lépnek ki, sem vízágyúval, sem bármi mással nem lőhetnek át szerb oldalra, és ott semmilyen kényszerintézkedést nem hajthatnak végre, hívta fel a figyelmet az Index kérdésére Valki László nemzetközi jogász. Kényszerintézkedést szerb területen értelemszerűen kizárólag a szerb hatóságok foganatosíthatnak. A történtek jogi megítélése attól függ, hogy a kerítés mennyivel van beljebb a magyar határtól. Ha a magyar rendőrök még ezen belül intézkedtek, akkor jogszerűen cselekedtek. Ha megsértették a jogszabályokat, akkor az diplomáciai konfliktushoz vezethet Szerbiával, mondta az egyetemi tanár, aki a tisztázatlan körülmények miatt egyelőre csak általános érvényű elemzésre vállalkozott.