Alexander Van der Bellen első ízben látogatott hivatalosan Szlovákiába, s rögtön meg is jegyezte, hogy bár Pozsony és Bécs földrajzilag nagyon közel fekszik egymáshoz, mégsem ismeri Szlovákiát. Az osztrák elnök azonban elmondta, örülne, ha országa állampolgárai gyakrabban átlátogatnának a keleti szomszédokhoz. (Van pénzük a szlovákoknak - szórják is rendesen.)

Andrej Kiska szlovák államfő ugyancsak pozitívan vette osztrák kollégája szavait, és reményét fejezte ki, hogy az osztrákok és a szlovákok közti turisztikai és kulturális kapcsolatok tovább fejlődhetnek a jövőben. Kiska úgy fogalmazott, közte és az osztrák elnök közt nagyon sok az értékrendbeli hasonlóság - olvasható az InfoRádió.hu-n.

"Hozzám is közel állnak az olyan értékek, mint a tolerancia, az emberség és a szolidaritás" - mondta Kiska, aki szerint ezek a tulajdonságok az igazi fegyverek a populizmus, a szélsőségesség és a xenofóbia ellen. "Szlovákia egy fantasztikus, modern és fejlett ország. Meggyőződésem, hogy minden sikeres államnak erkölcsi kötelessége segítséget nyújtani azoknak, akik a háború, a halál és az erőszak elől menekülnek" - mondta a szlovák elnök.

Alexander Van der Bellen szintén az idegengyűlölet ellen emelt szót. "Egy arcát eltakaró nőről nem gondolom automatikusan azt, hogy rossz ember" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ő maga nem kedveli különösebben az ilyen viseletet, de elfogadja azt az embert, aki az arcát eltakarva éli a mindennapjait. A szlovák és az osztrák elnök Európa közös jövőjét illetően is azonos álláspontot képvisel. Andrej Kiska hangsúlyozta, a szlovák érdek az, hogy amennyiben az Európai Unió kétsebességessé válna, az ország annak magjához tartozzon, és ne kerüljön a perifériára.

Van der Bellen Ausztria esetében hasonlóképp nyilatkozott, ám azt is közölte, nem pártolja a többsebességes unió létrejöttét, és bízik abban, hogy nem lesz ilyenfajta megosztás az unió államai közt.