Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A július 5. és 7. között megkérdezett ezer ember 80 százaléka azt mondta, hogy részt vesz az államfő leváltása ügyében kiírt referendumon. Közülük 64 százalék Basescu menesztésére, 27 százalék az államfő maradására adná voksát, 8 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogyan szavaz.

Az Europa FM rádió által megrendelt felmérés során ezer, véletlenszerűen kiválasztott, Romániában élő felnőttet hívtak fel telefonon. A hibahatár három százalék körül mozog - állítja az IMAS.

Az IMAS közvélemény-kutató intézetet George Alin Teodorescu szociológus vezeti, aki 2003-2004-ben Adrian Nastase (PSD) miniszterelnök tanácsadója, majd kabinetvezetője volt, 2004 és 2008 között pedig a PSD parlamenti képviselője.
Teodorescu az Europa FM-nek nyilatkozva rámutatott: az embereket nagyon érdekli a téma, szinte mindenki tudott arról, hogy a parlament felfüggesztette az államfőt, és leváltásáról népszavazást írtak ki.

"Az embereknek kialakult véleményük van, de ez a 80 százalékos részvételi szándék nem azt jelenti, hogy a 17 millió felnőtt közül 14 millió eljön szavazni. Jelenleg úgy véljük, körülbelül nyolc és fél millió választópolgár járul majd az urnákhoz" - magyarázta a szociológus.

Teodorescu szerint a kampány során változhat az elnököt leváltani akarók, illetve az őt támogatók közötti kettő az egyhez arány, de úgy véli, aligha kétséges, hogy Traian Basescut menesztik július 29-én.