Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn késő délelőtt az Air France-KLM és a Lufthansa egyaránt 4,2 százalékkal gyengült, az International Consolidated Airlines (IAG) 3,6 százalékkal esett. Európa legnagyobb utazási cége, a TUI Travel 3,1 százalékkal, a rivális Thomas Cook 3,5 százalékkal gyengült. A befektetők attól tartanak, hogy tavaly áprilishoz hasonlóan most is megbénítja a légi közlekedést a hamufelhő, és a légi cégek tetemes pótlólagos kiadásokra kényszerülnek.

Mindenesetre az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) hétfő reggel még azt tudatta, hogy egyelőre még részlegesen sem kell lezárni az európai légteret a Grimsvötn vulkán kitörése nyomán keletkezett hamufelhő miatt. Mindamellett a brüsszeli székhelyű szervezet arra kérte a légitársaságokat, hogy legyenek körültekintőek, folyamatosan figyeljék a hamukoncentráció sűrűségét a légtérben.

Szakértők szerint a mostani vulkánkitörés miatt nem lesz olyan forgalmi káosz, mint amilyet az ugyancsak izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó okozott hamufelhőivel 2010 tavaszán. Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek, és súlyos veszteséget okoztak a légitársaságoknak.