A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport főközgazdásza, Bruce Kasman a ház által befektetési kliensek számára összeállított video-helyzetértékelésben kifejtette: az amerikai államháztartási dinamika alapján feltételezhető, hogy az Egyesült Államok ténylegesen valamikor 2014 közepén kerülhet ismét bajba az adósságfinanszírozással, és onnantól már nem nincsenek messze az őszi időközi kongresszusi választások.

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Kasman szerint az Egyesült Államokat a technikai államcsőd szélére sodró mostani politikai huzavona választói reakciója és a patthelyzet idején kialakult választói hangulat arra vall, hogy az ilyen patthelyzet jövő évi újbóli kialakulásának érdemi kockázata elmúlt.

Vannak még aggódók

Hasonló következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics közgazdászai szerint maradtak olyan befektetői vélemények a piacon, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik.

A ház elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A Capital Economics szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - visszatekintő hétvégi elemzésében kimutatta, hogy az adósságlimit emelésének elmaradása esetére jósolt komor következmények ellenére a piaci stressz mérőszámai nem sok jelét mutatták a pániknak, vagyis a piaci szereplők nem számoltak a borúlátó forgatókönyvvel.

A ház szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a költségvetés ügyében kibontakozó jövőbeni amerikai politikai birkózásokat is várhatóan csekély piaci kilengések kísérik majd, és az árfolyamokat továbbra is a reálgazdasági alapmutatók, valamint a monetáris politika fejleményei terelik.

Recesszió is lehetett volna a vége

A Moody's Anlytics elemzői szerint katasztrofális következményei lettek volna az amerikai gazdaságra nézve, ha nem sikerül időben kezelni az államadósság-limitet. A cég elemzése idézi a csoport gazdasági és fogyasztói hitelfolyamat-elemző részlegének - Moody's Economic and Consumer Credit Analytics - becslését, amely szerint ha november végéig sem jött volna létre egyezség, az 130 milliárd dollárnyi azonnali költségvetési kiadáscsökkentést tett volna szükségessé.

A ház szerint ez mindenképpen recesszióba sodorta volna az amerikai gazdaságot, mivel a 130 milliárd dolláros lefaragás meghaladja azt a nominális összeget, amennyivel az idei második negyedévvel zárult három egymást követő negyedév mindegyikében nőtt az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) értéke.

Az eurózóna adósságválsága nagyobbat szólt

Ha a piacok csupán mérsékelt esélyét észlelték volna egy ekkora költségvetési sokknak, akkor a ténylegesen megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű eladási hullám és ehhez kapcsolódó árfolyam-volatilitás kísérte volna a politikai válságot. Márpedig a Moody's Analytics által az S&P 500 árfolyamindexre az opciós árakból levezetett VIX volatilitási index a politikai huzavona idején egyszer sem zárt a 20,3-es szint felett, ami megfelel a történelmi átlagnak - áll az elemzésben.

A cég összehasonlításként felidézi, hogy az általa alkalmazott VIX mutató az euróövezeti adósságválság 2010-es és 2011-es fellángolásai idején 40 pont feletti szintekig ugrott ki.