Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Viorica Dancila miniszterelnök szerint az intézkedéssel az egyre népszerűbb, "magas minőségű, egészséges élelmiszereket" akarják hozzáférhetőbbé tenni a romániai vásárlók számára, ezzel is arra bátorítva őket, hogy egészségesen étkezzenek.

Ugyancsak keddi ülésén döntött a bukaresti kormány a fokhagyma-termesztők területalapú támogatásának megháromszorozásáról. A gazdák az eddigi 1000 helyett 3000 ezer eurós évi támogatást fognak kapni minden hektárnyi fokhagyma-ültetvény után.

Romániában négy éve terjesztették ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes áfát, az akkor még 24 százalékos általános áfakulcs helyett. Tavaly novemberben vezették be a még alacsonyabb szintű, ötszázalékos áfakulcsot a turisztikai és közétkeztetési szolgáltatások számára. Románia 2016-tól az általános áfakulcsot 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra mérsékelte.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai rendszeresen bírálják a szerintük "a románokat agyonvegyszerezett élelmiszerekkel mérgező", a kelet-európai piacokon silányabb minőségű árut forgalmazó nyugati nagyvállalatokat. Liviu Dragnea pártelnök kedden törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely az üzleti forgalom 4 százalékára rúgó bírsággal sújtja azokat a - több uniós tagállamban is tevékenykedő - vállalatokat, amelyek Romániában a külföldi piacokhoz képest gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak azonos elnevezéssel.