Andrej Babis cseh miniszterelnök rövid munkalátogatást tett Budapesten péntek este, ahol Orbán Viktor kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélést - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Orbán Viktor elmondta: kíváncsi volt egy nem tradicionális politikus véleményére a migráció kérdéséről, mert a tradicionális politikusok ugyanazt az európai "blablát" ismétlik és ugyanazt a megközelítést alkalmazzák. A cseh miniszterelnöknek van egy világos elképzelése arról, hogy kellene kezelni a jövőben - egy, az eddigiektől eltérő módon - a migrációs krízist Európában. Szerinte ez egy ésszerű javaslat, amelyet Magyarország boldogan támogat.

Andrej Babis cseh miniszterelnök "nonszensznek" minősítette a kötelező kvótákat, a róla való beszéddel pedig Európa éveket vesztegetett el. Ezért úgy vélekedett: Európa számára nagyon fontos, hogy globális megoldás szülessen az illegális migráció problémájára.

Szerinte fontos, hogy az olyan, nem "nagy államok", mint Csehország és társai rendelkezzenek ötletekkel e témát illetően, és a tőlük telhető legjobban igyekezzenek megvalósítani azokat.

Andrej Babis korábban tervét vázolva úgy nyilatkozott, hogy Görögországnak, Olaszországnak, Máltának és Spanyolországnak világosan ki kell mondania, hogy nem fogadnak be menekülteket. Ezután Marokkóval, Algériával, Tunéziával, Líbiával és Egyiptommal kell tárgyalni, hogy a határaikon állítsák meg a migrációt. "Szükségünk van egy Afrika-terve, minden egyes ország számára, ahonnan a migránsok érkeznek. Ezek gazdasági migránsok, nem a háború elől menekülnek" - fogalmazott a cseh kormányfő.

A találkozót gyümölcsözőnek nevezte a magyar miniszterelnök, aki elmondta azt is, október második felében Csehországba, Prágába látogat Andrej Babis meghívására.

A kép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs