A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap keddi számában Christian Geinitz Fogyatkozik a bizalom Kelet-Európa iránt című írásában kiemelte, hogy egyre csökken a kiszámíthatóság Kelet-Közép-Európában, amely messze a legfontosabb gazdasági térség Németország számára.

Lengyelország, Magyarország és Csehország után a Szlovákiába vetett bizalom gyengül, és megjelent az aggodalom, hogy "hasonlóan kétes irányba" fordulhat, mint a másik három visegrádi ország - írta a FAZ szerzője a pozsonyi újságíró-gyilkossággal kapcsolatban.

Robert Fico Soros Györgyről tett kijelentésével kapcsolatban a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) egy elemzőjét idézve azt írta, hogy a szlovák kormányfő a hatalom megtartása érdekében Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan "nemzeti retorikát" alkalmaz, és meglehet, hogy szélsőséges pártokat von be a kormányzásba.

Kiemelte, hogy míg Magyarországot a demokrácia és a jogállamiság, valamint a populizmus és az európai uniós döntések és szabályok megsértése miatt bírálják, és hasonló kritika éri Lengyelországot is, Szlovákia "sokáig az utolsó biztos menedék volt a nyugati partnereknek a V4-eknél".

Képünk forrása: Shutterstock.