Egy nemrégiben készült felmérés szerint ugyan az európaiak 70 százaléka azt szeretné, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna, ám sokan gondolják úgy, hogy a szigetország kilépése megerősítené a bent maradó országok kohézióját. A Brexit után a brit gazdaság borítékolhatóan hanyatlóra fogná a dolgot, ami a maradók elitjét eléggé megrémisztheti ahhoz, hogy újra megtalálják az utóbbi időben hervadozó Európa-pártiságukat.

Francia üzenet

Ez utóbbi előérzetet tükrözi a La Liberation francia napilap cikke, amely arra kéri a brit szavazókat, hogy tegyék a Leave mellé az X-et, mert ezzel jót tennének az uniónak - emlékeztetett a Bloomberg.

A szerkesztőség cikk szerint, ha Nagy-Britannia marad, akkor további kivételeket és engedményeket fog követelni, ami dezintegrációval fenyegeti az EU-t. Aláásná az unió vezetőinek törekvését arra, hogy megvalósítsák az európai föderalizmus álmát.

Ha azonban a britek távoznak, akkor azzal felráznák az uniót elmerevedett állapotából, és arra ösztönöznék a 27 tagország vezetőjét, hogy elkerüljék a halálos szétaprózódást. A La Liberation szerkesztői szerint a britek kilépése okozta zavar az uniós gazdaságban elfogadható ár a hosszabb távú előnyökért cserébe.

Vörös szőnyeg

Az említett felméréséből az is kiderül, hogy az EU-val kapcsolatos elégedetlenség messze nem csupán a szigetország lakóit jellemzi, így kétséges, hogy teljesülne-e a francia lap várakozása a britek nélküli megerősödő Európával kapcsolatban. Vannak azonban olyanok, akik nem sokat filozofálnak ezen Meg sem várják a Brexitet saját pozícióik erősítésével.

Legördítjük a vörös szőnyeget eléjük - mondta Jean-Louis Missika, Párizs polgármester-helyettese azon az eseményen, amelyen elindították a londoni bankárokat váró kampányukat. A Brexitre gondolva az Üdvözöljük Európában! szlogennel jelzik a londoni Cityben dolgozó pénzügyi szakembereknek, hogy Párizs tárt karokkal várja őket - írta a Financial Times.

Magas adók

Nem akarjuk, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ből, de ha ezt teszik a francia fővárosban megtalálhatják a számításukat - fogalmaz Gérard Mestrallet, a Paris Europlace csoport elnöke. Ezt a szervezetet kifejezetten azért hozták létre, hogy reklámozza Párizs vonzerejét a pénzügyi szektorban.

A Brexit esetén Párizs legfőbb ellenfele Frankfurt lenne az áttelepülő pénzügyi szolgáltatók megnyeréséért folytatott harcban. A francia főváros gazdag kulturális életét is bedobhatja a kalapba, ugyanakkor van egy nagy hátránya. Magasak az adók. Egy 300 ezer eurót kereső bankár londoni foglalkoztatása 353 ezerbe kerül munkaadójának, míg Párizsban 472 ezret kell utána kifizetnie.

Nagy falat

A franciák ennek ellenére nyomulnak. Úgy vélik, akkor is elcsábíthatják a pénzügyi szervezeteket Nagy-Britanniából, ha az ország az EU tagja marad, ugyanis már a kilépés felvetése is el kell, hogy gondolkodtassa a biztonságra, kiszámítható működésre vágyó cégvezetőket.

És lenne min osztozkodni. Jelenleg az euróban lebonyolított kereskedés 30-40 százaléka Londonban zajlik annak ellenére, hogy a szigetország nem is tagja az eurózónának. Ebből az óriási forgalomból szívesen kiharapnának egy nagy falatot a kontinentális Európában lévő pénzügyi központok.

Lefagyott munkaerőpiac

Nagyon úgy tűnik, hogy nem alaptalan a párizsiak várakozása: a Brexit-félelmek már most is éreztetik a hatásukat a brit munkaerőpiacon - jelentette a Bloomberg. A vállalatok megnyomták a pause gombot - mondja kit Bingham, az Odgers Bernston fejvadász cég partnere. A vállalat múlt havi felmérése azt mutatta, hogy a cégvezetők negyede megfontolná cége legalább egy részének áttelepítését a kontinensre a brit kilépés esetén.

A szakértők attól tartanak, hogy a munkaerő-felvétel visszaesése a június 23-ai referendum előtti hónapokban éreztetni fogja hatását a GDP növekedésén. Ha marad a szigetország, a munkaerőpiac akkor sem fog egyik napról a másikra talpra állni a bizonytalanság elmúlta után.

Sok ágazat érintett

A Randstad munkaerő-közvetítő cég felmérésében a megkérdezett 340 munkaügyi szakember 17 százaléka nyilatkozta azt, hogy cége befagyasztotta az új emberek felvételét, 25 százalékuknál pedig csak rövid távra szóló munkaszerződéseket kötnek.

A Deutsche Bank, a HSBC és a JP Morgan korábban jelezte, hogy több ezer munkahelyet telepítene át a kontinensre a szigetországból a Brexit esetén, de más ágazatok sem maradnának érintetlenül. A technológiai cégek felfüggesztették a projektjeiket, így nem vesznek fel szoftverfejlesztőket, informatikai tervezőket és projektmenedzsereket - derül ki a Harvey Nash, egy másik fejvadász cég tapasztalataiból.

Táplálkozási lánc

A brit számítástechnikai ipar minden hatodik alkalmazotta más európai országból érkezett. A szigetország technológiai innovációja erősen függ az unión belüli bevándorlóktól. Egyes cégek informatikai divízióinak negyed eltűnne, ha ők nem lennének.

Miközben a bankok és a technológiai vállalatok jól képzett alkalmazottaikat félthetik, a brit kiskereskedelem, vendéglátás és élelmiszeripar gyengén képzett munkaerőt importált az EU többi országából. Nagy a részarányuk ezekben a szektorokban.

Érdekes, hogy a menedzsereknek és a speciális tudással rendelkező szakembereknek nem az okozna gondot, hogy a szigetország kikerülhet az EU-ból, mert már most is olyan munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, amellyel az USA-tól Japánig bárhol elhelyezkedhetnek. Nekik az jelentene gondot, hogy csökkenne állásuk presztízse, más szóval lejjebb kerülnének szakmájuk "táplálkozási láncában".