Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok katonai kutatóira egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy találják meg az egyre agresszívabb észak-koreai rezsim hadseregének gyenge pontját - írja a CNN. Kim Dzsongun sztálinista diktátor 2011-es hatalomra kerülése óta felgyorsították az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztését, s ma már ott tartanak, hogy ezekkel nukleáris csapást mérhetnek az USA területére.

Egy új-mexikói laboratóriumban olyan technológiát mutatta be az újságíróknak, amellyel kiüthetik az észak-koreai hadsereget, pontosabban a katonaság minden olyan eszközét, amely elektromos árammal működik. A csodafegyver neve Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP).

Mikrohullámú sütő

Ahhoz, hogy képet alkossunk a technológia működési elvéről elég emlékezetünkbe idézni, hogyan működik minden modern konyha elengedhetetlen háztartási gépe, a mikrohullámú sütő. A fegyver ugyanis nem golyókat vagy rakétákat lődöz az ellenségre, hanem nagy erejű mikrohullámokkal bombázza meg a területét azzal a céllal, hogy kiüsse elektronikus rendszerit - derült ki James Fisher, az Air Force Research Lab szóvivője szavaiból.

A CHAMP-fegyvert ráerősítik egy repülőgépről induló cirkáló rakétára, amely kis magasságon berepül Észak-Korea területe fölé, és megkezdi a sugárzást. Ennek hatására az ellenség parancsnoki központjai, repülőgép-irányító rendszerei és egyáltalán minden olyan berendezése, amelyben áram kering, lefagy. Ezt követően a cirkáló rakéta visszafordul és leszáll a tengerre - a helyét átveheti egy másik hasonló rakéta.

Jó lenne

A CHAMP, amelyet nem Észak-Korea hadserege ellen fejlesztettek ki, jó válaszlehetőséget kínál a kialakult helyzetben, amelyben minden egyéb katonai beavatkozás a sztálinista rezsim ellen elfogadhatatlan áldozatokkal járna - derül ki David Deptula, a légierő nyugalmazott hírszerzési tábornoka értékeléséből.

Kollégája, Cedric Leighton ezredes részletezi a mikrohullámú csapás előnyeit. Először is a CHAMP-fegyver bevetése nem igényel jelentős katonai felvonulást a térségben, amely azonnal kiválthatna egy észak-koreai megelőző csapást, akár atomfegyverrel.

Nem kell nukleáris légköri robbantással kiütni az ellenség elektromos rendszereit, vállalva annak rettentő utóhatásait. Végül anélkül lehet lefogni az ellenség kezét, hogy bárki meghalna. A CHAMP a kilövőálláson tenné harcképtelenné az észak-koreai rakétákat.

Sikeres kísérlet

A CHAMP-ot 2012-ben tesztelték egy nagyjából Pest megye területének megfelelő térségben. A helyszínt telerakták kommunikációs és más rendszerekkel, olyanokkal, amilyeneket az amerikai hadsereg ellenfelei használnak. Teljes sikert értek el, a mikrohullámú bombázás éppen azzal a hatással járt, amit vártak tőle - számolt be Lou Robinson, a CHAMP fejlesztését szolgáló kutatások vezetője.

Persze vannak, akik kételkednek a 100 százalékos sikerben. Jeffrey Lewis professzor, katonai szakértő úgy gondolja, hogy az észak-koreaiak megpróbálnák elfogni a berepülő cirkáló rakétát. Nem tudnák eldönteni, hogy mi a célja: csak egy mikrohullámú bombázó-e, vagy atomfegyver, vagy hagyományos robbanófejjel ellátott támadó eszköz, ezért a biztonság kedvéért megpróbálnák lelőni.

Az illetékeset azt állítják, hogy a CHAMP-fegyvert még nem állították szolgálatba és természetesen nem árulják el, hogy ez mikor várható.

A nyitókép forrása: Reuters