Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A krími népszavazás a demokratikus eljárásokkal és nemzetközi jogi normákkal teljes összhangban zajlott le - jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai előtt mondott beszédében. (Fotó: Euronews.com)

Az orosz államfő történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy a Krím félszigeten vasárnap tartott referendumon a lakosság nagy többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. Putyin szerint a népszavazás azt is megmutatta, hogy a krími tatárok jelentős hányada is Oroszországhoz akar tartozni.

Aláhúzta: nem hisz azoknak, akik azt mondják, hogy Oroszország nem elégszik meg a Krím-félszigettel.

Oroszország számára az Ukrajnához fűződő viszony mindig kulcsfontosságú lesz, mindenfajta túlzás nélkül - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai és regionális vezetők előtt mondott beszédében. Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy amikor 1991-ben szétesett a Szovjetunió, Oroszország megbékélt azzal, mert nehéz helyzetben volt. "Az akkori realitásokból kellett kiindulnunk, és építenünk a kapcsolatokat a szuverén Ukrajnával. De az ukrán népet Oroszország mindig testvérnépnek tekintette" - mondta Putyin.

Hozzátette: újra meg újra történtek kísérletek arra, hogy megfosszák az oroszokat a történelmi emlékezetüktől, időnként az anyanyelvüktől is, és erőszakos asszimiláció alanyaivá tegyék őket" - hangoztatta Putyin. Úgy fogalmazott, hogy az oroszok, akárcsak Ukrajna más polgárai, szenvedtek a folytonos politikai és állami válságtól, amely már több mint húsz éve sújtja Ukrajnát.

A Krímen élők és az orosz állampolgárok abszolút többsége is úgy döntött, hogy a térségnek csatlakoznia kell Oroszországhoz - sorolta Putyin a közvélemény-kutatási adatokat megismételve, hogy ez nehéz politikai döntés volt. Az orosz elnök szavai szerint az orosz polgárok 92 százaléka támogatja a csatlakozást, a krími polgároknak pedig 97 százaléka szavazott az Ukrajnától való elszakadásra.

Figyelembe véve a krími népszavazás eredményét és az orosz emberek véleményét, megkérem a parlamentet, hogy hagyja jóvá, hogy a Krím-félsziget törvényesen az orosz föderáció része legyen - fogalmazott Putyin, aki az egyezmény aláírására a krími parlament fejét, Vlagyimir Konsztantyinovot és Szevasztopol polgármesterét is felkérte. A dokumentum szignálásával a Krími Köztársaság a 84., Szevasztopol a 85. tagja lett a föderációnak.