Olaszország a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság óta csak vergődik: a munkanélküliségi ráta még mindig 11 százalék és a szegénységi küszöb alatt élők száma 2006 óta háromszorosára, 4,7 millióra nőtt. Ez a teljes lakosság nyolc százaléka - idézte az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatait a Bloomberg.

Nem véletlen, hogy a jövő év elején esedékes parlamenti választások előtt a politikusok a szociológusok segítségével új válaszokat keresnek a kilátástalanságra. A szegénység a választási kampány egyik fő témája lesz - mondja Giorgio Freddi, bolognai politológus. A populistának tartott Öt Csillag Mozgalom betolta a témát a közbeszédbe, így a többi párt sem teheti meg, hogy ne reagáljon rá.

Populisták, de kezdeményeznek

Az Öt Csillag a hagyományos politikai elittel szembeni elégedetlenség hullámán emelkedett fel. Három évvel ezelőtt 70 év kommunista és más baloldali vezetés után megszerezték Livorno városának irányítását. Livorno nem véletlenül "keltetője" az új ötleteknek: 1921-ben ebben a városban alakult meg az Olasz Kommunista Párt.

Az új polgármester, a mérnök végzettségű Filippo Nogarin egy kísérleti programban 500 eurós (150 ezer forint) havi jövedelmet vezetett be a rászorulóknak. Ez ugyan elmarad a szegénységi küszöbnek tekintett 780 eurótól, de az érintettek beszámolója szerint sokat segített a lakásbérleti díjak és a rezsi kifizetésében.

A kedvezményezetteknek hetente néhány nap ingyenes közmunkát kellett végezniük és aktívan kellett állást keresniük. Ha három állásajánlatot visszautasítottak, akkor kiestek a rendszerből. A program az Öt Csillag állampolgári alapjövedelmének működését kívánta illusztrálni.

Bankadó

A párt azt állítja, hogy egy ilyen rendszer üzemeltetése Olaszország egészében bevezetve évente 17 milliárd euróba kerülne, amit a bankokra, a biztosítókra és a szerencsejátékokra kivetett adók emeléséből szednének be.

Hogy az állampolgári alapjövedelemmel kapcsolatos kezdeményezésnek van-e köze hozzá vagy nincs, azt nem tudni, de tény, hogy Öt Csillag a közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a bal- és a jobboldal legnagyobb pártjaival a lassan induló választási kampányban.

Kényszerpálya

Hogy kifogja a szelet a konkurens vitorlájából Paolo Gentoli miniszterelnök - a baloldali Demokrata Pártot vezető Matteo Renzi exkormányfő szövetségese - előállt a maga fékezett habzású tervével az állampolgári alapjövedelemmel kapcsolatban. Ez 1,7 millió embernek juttatna havi 485 eurót azzal a feltétellel, hogy aktívan keressenek állást. E változat költsége csak kétmilliárd euró lenne évente.

Rengeteg állást vesztettünk, a szegénység nőtt, ezért kísérleteznünk kell az új megoldásokkal - véli Giuseppe Di Taranto római történész professzor, aki szerint jó ötlet az alapjövedelem. A livornói jobboldali ellenzék szerint azonban csupán propaganda-hadjárat volt a város vezetősége részéről a féléves kísérlet, amely mindössze száz családon segített ideiglenesen.

Ugyanakkor a kísérlet egyik résztvevője azt monda, hogy hasznosnak érezte magát a heti néhány napos közmunkának köszönhetően és a pénz jól jött a rezsihez. Most ott tart, ahol korábban, aminek nem örül. Talán ezt is figyelembe vette az önkormányzat, amely újabb programot indít: 250 helybelinek havi 220 eurós alapjövedelmet adnak.

Számos kísérlet

Az Öt Csillag alapjövedelme egy a számos hasonló kísérlet közül. Finnországban januárban kezdtek egy programot, amelyen kétezer munkanélküli kap havi 560 eurót. A kanadai Ontario állam három városban vezetett be évi 17 ezer kanadai dolláros (13,6 ezer USA-dollár) alapjövedelmet. A svájciak korábban leszavaztak a rendszert - csak 23 százalékuk mondott igent rá.