Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia immáron nem csupán az ukrán vendégmunkások körében egyre vonzóbb, hanem az ukrajnai vállalatok szemében is, amelyek kihasználhatják az ország uniós tagsága nyújtotta előnyöket - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

Elsősorban az ukrán építőipari cégeket vonzzák a Szlovákia kínálta előnyök, de az üdítőket és szeszes italokat gyártók közül is sokan telepednek, kihasználva, hogy Szlovákia uniós tagország, aminek köszönhetően jóval egyszerűbben forgalmazhatják termékeiket az EU-ban - mondta a hírportálnak Jurij Muska, Ukrajna pozsonyi nagykövete.

Jelenleg hivatalos engedéllyel több mint 10 ezer ukrán állampolgár dolgozik Szlovákiában. Közülük nagyjából háromezernek van állandó letelepedési engedélye - tette hozzá, megjegyezve hogy az elkövetkező időszakban sok további ukrán vendégmunkás érkezhet az országba. A nagykövetség adatai szerint a legtöbben az építőiparban, az egészségügyben és a közlekedésben dolgoznak.

Muska is elismeri, hogy ezek csak a hivatalos adatok, és több százra tehető azoknak az ukránoknak száma, akik feketén dolgoznak Szlovákiában. Sokan lengyel vízummal jönnek, a tisztességtelen munkaközvetítők ugyanis elhitetik velük, hogy ez Szlovákiára is érvényes.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu