15 ezer tudományos cikk hároméves felülvizsgálatával átfogó jelentés készült, amely azt mutatja be, hogy az emberiség milyen hatással volt az elmúlt fél évszázadban az ökoszisztémára. A biológiai sokféleség romlásának mértékét felmérő jelentés elkészítésében magyar tudósok is jelentős szerepet vállaltak. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai, köztük Báldi András is részt vett munkafolyamatban.

A Föld becsült nyolcmillió növény-, rovar- és állatfajából mintegy egymilliót veszélyeztet a kihalás - idézi a portál Báldi Andrást.

"A bolygó háromnegyede az emberi tevékenység igen erős befolyása alatt áll. Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt a mezőgazdasági termelés, nagyon oda kell figyelni az édesvizeinkre, a szántóföldek degradációja pedig már a területek negyedét érinti" - mondta.

Az emberi civilizáció természetkárosító hatásait felmérő jelentést a múlt heti párizsi tanácskozás után 130 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína delegációi is elfogadták.