Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így MacKenzie Bezos - akinek házassága alatt négy gyereke született - az Amazon 4 százalékának tulajdonosa lett, az alapító részaránya 12,3 százalékra csökkent. A szavazati jogokat azonban Jeff Bezos gyakorolja Mackenzie részvényei felett, ami azt is jelenti, ha MacKenzie eladja részesedését, a vevőnek is át kell adnia a szavazati jogokat Jeffnek - írja a CNN Business az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC)  által kiadott információkra hivatkozva.

Mivel az internetes kereskedelmi cég teljes értéke 802 milliárd dollár, Bezos részesedése és egyéb érdekeltségeinek összértéke tavaly elérte a 126 milliárd dollárt. A válással felesége 35,6 milliárd dolláros vagyonrészhez jutott, ezzel ő lett a világ harmadik leggazdagabb asszonya - írta a portál.

A férjnél marad teljes egészében a Washington Post és az űrutazást ígérő Blue Origin.

Így is Jeff Bezos a világ leggazdagabbja

Jeff Bezos a válás ellenére is a világ leggazdagabb emberének számít, hiszen a Forbes által mért, napra készen aktualizált (real time) vagyona 149,6 milliárd dolláron állt, amiből lejön válási megállapodásban szereplő közel 36 milliárd dolláros vagyon. Ezt pedig nem éri el az idei Forbes lista második helyezettje, Bill Gates 99,7 milliárd dolláros - aktualizált - vagyona.

A pár válásával óriási rekordot döntött, az eddigi legnagyobb összeg, amely váláskor gazdát cserélt 20 évvel ezelőtt volt: akkor Alec Wildenstein galériatulajdonos feleségén túl 3,5 milliárd dollártól búcsúzott el.

Már lehetett tudni

A válásról január óta lehet tudni. A 48 éves MacKenzie Bezos író, San Franciscóban nőtt fel. A Princeton Egyetemen végezte tanulmányait és akkor ismerkedett meg Jeff Bezossal, amikor egy New York-i kockázati tőkealaphoz jelentkezett munkára. A házaspárnak négy gyermeke van, lányukat Kínából fogadták örökbe.

Egy tavalyi berlini konferencián Bezos arról beszélt, hogy az Amazon 1994-es létrehozásánál létfontosságú volt Mackenzie támogatása, felesége végezte a könyvelést az online kereskedés első évében. "Ha szerető és támogató emberek vannak az életedben, mint MacKenzie, a szüleim, nagyapám, nagymamám, képessé válsz arra, hogy kockázatot vállalj."