Az űrből is kivehetőek az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok - írja a 444.hu.

A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.

Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erődtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. Ez Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.

 

A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között erős közvetlen és közvetett összefüggés is látszik a 444.hu szerint, miután a mezőgazdasági hasznosításra szánt területeken az őserőket pont erdőtüzek gyújtásával irtják.