Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Copernicus program Sentinel-3 műholdpárosa 3951 tüzet észlelt éjszakánként augusztus 1. és 24. között az Amazonas vidékén, míg tavaly ugyanezen időszakban 1100-at - közölte csütörtökön az ESA az MTI szerint.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja.

Brazíliában a júliustól októberig tartó száraz időszakban rendszeresek az erdőtüzek, azonban a jelentések szerint az esőerdőben jelenleg példátlan számban pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

"2018 augusztusában 249 felvételt, 2019 augusztusában 275 felvételt vizsgáltunk és láthattuk, hogy hihetetlen számú tűz ég idén az Amazonas térségében. A Sentinel-3 részeként működő tűz-világatlasz éjszakai algoritmusa teszi lehetővé megfigyelésüket" - közölte Olivier Arino, az ESA illetékese.

Fotó: Reuters

A Copernicus légköri megfigyelő rendszere (CAMS) megmutatta, hogy a tüzek füstje egészen a több mint 2500 kilométerre lévő Atlanti-óceán partvidékéig is elér. A CAMS adatai szerint a tüzek 228 megatonna szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe és kiadós mennyiségű szén-monoxidot.

A műholdak fontos eszközei a távoli területeken lévő erdő- és bozóttüzek megfigyelésének, különösen a Föld ökoszisztémájának olyan kulcsfontosságú területén, mint az Amazonas vidéke - mondta Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő programjának igazgatója.

Trump próbál hízelegni

Eközben Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy mikroblogbejegyzésében. Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és "keményen dolgozik" az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro "minden tekintetben nagyszerű munkát végez" Brazíliában. Hozzáfűzte: a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok "teljes körű és feltételek nélküli" támogatását élvezi. Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro - akit nem egyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában - gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek.

Fotó: Reuters

Szemben a G7-tel

Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis - a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján - élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

Az elmúlt napokban Bolsonaro felelőssége mellett felmerült Evo Morales bolíviai elnöké is. A bolíviai elnököt szintén éles bírálatok érik, mert agrárpolitikája, amely a mezőgazdasági művelés alá vonható újabb területek kialakítását célozza, az erdők felégetésével is jár.