Az afgán kormányhadseregnek a tálib lázadók ellen folytatott hadműveleteinek felfüggesztése, amelyet Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentett be, nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra - közölte Nicholson a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán - írta az MTI.

A kelet-afganisztáni Nangarhar környékén az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott összecsapások folytatódnak, egyre intenzívebbek és még tovább erősödnek. A harcokban az afgán hadsereg szárazföldi alakulatai és amerikai különleges erők vesznek részt afgán és amerikai légi támogatással.

A tábornok a tűzszünet bejelentését jelentős lépésnek nevezte. A tálibok ez idáig nem reagáltak a bejelentésre, nem lehet megjósolni, hogy csatlakozni fognak-e a tűzszünethez.

James Mattis amerikai védelmi miniszter a NATO tagországok állam-, illetve kormányfőinek július közepén esedékes csúcstalálkozóját előkészítő tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján a tűzszünetet "nagyon merész ajánlatnak" nevezte. A hadműveletek átmeneti felfüggesztése jobb helyzetbe hozza az Egyesült Államok afganisztáni erőit, amelyek így az országban szintén jelen lévő más szélsőséges csoportok, mint például az Iszlám Állam szövetségesének tekinthető al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szemben hatékonyabban léphetnek fel.

Az Iszlám Állam elleni nyomást a szíriai harcok befejezését követően is fent kell tartani - mondta Mattis. Stratégiai hiba lenne azonnal kivonulni Szíriából, azt követően, hogy az Iszlám Állam teljes vereséget szenvedett. El kell kerülni, hogy a katonai műveletek lezárultával létrejövő "vákuumot" az Asszád-rezsim támogatói kihasználhassák - tette hozzá a védelmi miniszter.

A tálibokkal szembeni hadműveletek átmeneti felfüggesztését csütörtökön jelentette be Asraf Gáni afgán elnök a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából. A tűzszünet június 12. és 20. között lesz érvényben. A bejelentés szerin a műveleteket csak a tálib lázadók ellen állítják le, az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatják a harcokat - írta az MTI.

A kép forrása: AFP Photo/ Wakil Kohsar.