Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejelentés előzménye az volt, hogy az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatalának keddi közlése szerint az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni. Egyes források szerint erről majd valamikor augusztus vége után születhet végleges döntés - idézi fel az eseményeket az MTI.

Az amerikai kormányzat a múlt pénteken vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett és ugyanilyen értékű amerikai árura vetett ki pótvámot.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője a kínai válaszlépésre teendő ellenlépéssel indokolta a további tervezett védővámokat. Ahogyan fogalmazott: Kína "minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül" vetett ki 34 milliárd dollár értékű amerikai árura vámokat.

Az egész világnak kárt okoz

Szerdán a kínai kereskedelmi minisztérium közleményében úgy fogalmazott, hogy "elfogadhatatlan az amerikai tervezett intézkedés", és hogy Kína emiatt "határozott tiltakozását" fejezi ki. A minisztérium közlemény szerint "az újabb termékekre tervezett büntetővám kárt okoz Kínának, magának az Egyesült Államoknak és az egész világnak".

A kínai kereskedelmi minisztérium egyben felszólította a világközösséget arra, hogy közösen álljanak ki a szabadkereskedelem elve mellett. A kereskedelmi minisztérium közleménye rámutatott arra is, hogy Peking "azonnal" panasszal él a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO)

Az Egyesült Államok a tervek szerint 200 milliárd dollár értékű kínai termék 10 százalékos pótlólagos vámját tervezi bevezetni.

Az amerikai elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

Érdekes egyezések

A Capital Economics londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adatai szerint az amerikai multinacionális vállalatok Kínában működő többségi tulajdonú érdekeltségeinek éves árbevétele a kínai piacon több mint 350 milliárd dollár, szinte megegyezik az Egyesült Államokkal lebonyolított kereskedelemben keletkezett kínai áruforgalmi többlettel.

A kínai kereskedelmi minisztérium kimutatása szerint a Kínában gyártott 34 milliárd dollár értékű, a múlt héten amerikai büntetővámmal sújtott termékből több mint 20 milliárd dollárnyit Kínában működő külföldi cégek, jórészt amerikai vállalatok állítanak elő.

Fotó: AFP/Fred Dufour