A kaliforniai San Diego mellett található Pendleton támaszponton - amely a tengerészgyalogság egyik legfontosabb katonai bázisa - tizenhat tengerészgyalogost gyanúsítanak azzal, hogy Mexikó felől érkező illegális bevándorlókat csempésztek az Egyesült Államok területére.

A hadsereg közleménye szerint a katonákat csütörtökön kihallgatták, és még aznap őrizetbe is vették őket. A kommüniké nem részletezte a feltételezett bűncselekményeket, csupán annyit közölt, hogy "emberkereskedelemtől kábítószer-kereskedelemig terjedő, különböző törvényellenes cselekedetekről" van szó.

A tengerészgyalogság július elején indította meg a vizsgálatot, miután egy határ menti járőrözés során három migránst találtak tengerészgyalogosok járőrkocsijában. A két amerikai katonát és az irreguláris bevándorlókat kihallgatták. Kiderült, hogy a tengerészgyalogosok fejenként 8 ezer dollárt (több mint 2,3 millió forintot) kértek el a menekültektől. Ennek nyomán indult meg a szélesebb körű vizsgálat és göngyölítették fel a bűncselekmények egész sorát.

A csütörtökön őrizetbe vett tizenhat tengerészgyalogos mellett további nyolc katonát hallgattak ki kábítószer-fogyasztás miatt.