Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A január 6-án zárult héten, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, a segélykérelmek száma 11 ezerrel, 261 ezerre, négyhavi csúcsra nőtt. Elemzők enyhe csökkenésre, 245 ezer kérelemre számítottak - idézi az MTI.

Már a 148. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt ez a szám. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa, ám akkoriban jóval kisebb volt az amerikai munkaerő létszáma.

A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 9 ezerrel, 250 ezer 750-re, október eleje óta a legmagasabb szintre, emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 35 ezerrel, 1 millió 867 ezerre süllyedt a december 30-án zárult héten. Már a 38. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszítettségét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 5500-zal, 1 millió 913 ezer 250-ra esett. Ez a szám a 36. hete állt kétmillió alatt. Az ünnepi időszakok után gyakran előfordul nagyobb mozgások a statisztikában, mivel a meghatározott idejű munkaszerződések ilyenkor szoktak lejárni.

Az amerikai munkaerőpiac valójában az utóbbi közel két évtized legjobb formájában lépett át az újévbe. Tavaly kétmillió új munkahelyet létesítettek, és zsinórban immár hetedik éve bővült a foglalkoztatottak száma.

A munkanélküliségi ráta októberben, novemberben és decemberben egyaránt 4,1 százalékon állt, és a legnagyobb probléma már az, hogy nincs elegendő megfelelően képzett munkavállaló.

Elemzők azzal számolnak, hogy Donald Trump amerikai elnök decemberben jóváhagyott adóreformja tovább élénkíti a gazdaságot. Emiatt több munkavállalóra lesz szükség, és egyes szakértők nem zárják ki, hogy 2018 végére a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra csökken.