Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Washington múlt pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva - tudósít az MTI.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A büntetőintézkedések részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

Peszkov szerint a kár valós mértékének felméréséhez és az ellentételezés kidolgozásához időre van szükség, ez pedig kormány feladata. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány támogatást nyújt majd a gazdasági büntetőintézkedések által sújtott vállalatoknak, ezeket már a szankciók bevezetését megelőzően megvitatta az érintettekkel.

A szankciók következtében a moszkvai tőzsdeindexek hétfőn 8,34-11,44 százalékponttal estek, ami a legnagyobb zuhanás 2014 márciusa óta, az olajár enyhe növekedése ellenére. A papírok közül a RuszAl 20,33, a Poljusz 18,31, a Mecsela 19,26, a Szberbank rendes részvénye 17,04, elsőbbségi papírja pedig 13,44 százalékpontot gyengült. Több veszteséges részvénynél korlátozták a forgalmat, "diszkrét kereskedést" vezettek be.

Az euró a nap folyamán 3,8 százalékot erősödött a rubelhez képest, és elérte a 74,08-os átváltási árfolyamot. A dollár 60,15 rubelen áll, ami 3,4 százalékkal magasabb az előző zárás értékénél.

A visszaesést elemzők a szíriai helyzet kiéleződésével és az amerikai szankciókkal magyarázták. Az amerikai büntetőintézkedések miatt több nemzetközi kereskedőház felfüggesztette a RuszAl által gyártott alumínium vásárlását, a cég nem zárja ki a technikai fizetésképtelenséget. A RuszAl a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata, amely termékeinek egyötödét éppen az amerikai piacon próbálja meg értékesíteni.