Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár kezd kifutni az időből, hogy elérje Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság elnökének - írja a Bloomberg. A bajor CSU-hoz tartozó politikus a konzervatív Európai Néppárt (EPP) jelöltje a posztra, ám hiába volt és lesz az EPP-jé a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, nincs meg a többsége a sikerhez. Nem hivatalos berlini források szerint a kancellár környezetében belátták, hogy Webert valószínűleg ejteni kell.

Ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét befuttassák az Európai Központi Bank (ECB) elnöki posztjáért folyó verseny győztesének. Ez még belefér Merkel stratégiájába, amelynek az a célja, hogy a legfontosabb európai uniós vezetői posztok egyikét - azaz vagy az Európai Bizottság vagy az Európai Központi Bank elnöki pozícióját - német politikus vagy szakember foglalja el, ugyanis az elmúlt fél évszázadban ez nem jött össze. A gondja az, hogy Weidmann a szigorú német pénzügypolitika híve, ezért sokszor ütközött Mario Draghival, az európai jegybank jelenlegi elnökével, amivel sok ellenfelet szerzett magának.

Nőni fog a nyomás

Ha a németek nem tudják megszerezni a bizottság elnöki posztját, akkor növelni fogják a nyomást annak érdekében, hogy ők adják az ECB első emberét - lamentált a Bloombergnek Janwillem Acket, a Juilius Baer bank vezető elemzője. Még soha nem volt német vezetője az banknak - hívja fel ő is a figyelmet arra, miért célozta meg Merkel ezt a posztot.

A vezetői pozíciók elosztása az elmúlt hetekben lefagyott. Az említetteken kívül dönteni kell az EU-s állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöki posztjáról, az EU külügyi főtárgyalójának személyéről, az Európai Parlament elnökeiről és alelnökeiről. Az e heti csúcstalálkozón legalább az Európai Bizottság vezetőjét meg kellene találni, mert rá hosszú alkudozás vár, miután össze kell válogatnia bizottsága tagjait, akikre ezt követően parlamenti meghallgatások várnak.

Nehezen vitatható

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy Merkel határozott fellépése a két legfontosabb poszt egyikének megszerzésére, példa nélküli az EU eddigi történetében. Azzal érvel, hogy Németország az EU legnépesebb országa és a legnagyobb gazdasággal rendelkezik a közösségben, ezért megérdemli az egyik pozíciót. Mint mindig az EU történetében, most is akkor mozdulhat ki a vita a holtpontról, ha Berlin és Párizs egyezségre jut egymással. Sokan arra várnak, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel előálljon valamilyen személyi kombinációval.

A megfigyelők úgy látják, hogy a kancellár asszony még nem adta fel Weber elfogadtatását, ezért a csúcson valamilyen ehhez illő javaslattal állhat majd elő. A képlethez tartozik, hogy akárkit is jelöl az Európai Tanács, azt az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia az illető megbízását. Az EPP fő szövetségese, az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) pártcsaládja a holland Frans Timmerans jelölte az Európai Bizottság élére, így ebben a kérdésben nem működik a koalíciós összefogás.

Steffen Seibert, Merkel szóvivője a hét elején sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EPP és az S&D felülvizsgálhatja az EU-s vezetői tisztségekkel kapcsolatos álláspontját, ha "eljön ennek az ideje". Szakértők szerint ez utat nyithat Weidman ECB-elnöki ambícióinak teljesülése előtt, mivel ezt mindkét pártcsalád támogatja. Acket azonban úgy véli, hogy nehéz lesz olyan dél-európai országot találni, amelynek vezetője megszavazza a héja pénzügypolitikus megválasztását.